Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 16 maj 2010

Ska media uppfostra eller uppfostras?


P1 är kanalen jag oftare börjat lyssna på. Kanske har det att göra med att jag är författare och därmed har kultur och media blivit mycket intressantare.

I går hade programmet "Publicerat" i P1 tagit upp ett spännande ämne.Det handlade om mediekoncentrationen i Sverige.

I Sverige finns det ingen lag, som till exempel i Norge, som säger: STOPP nu får inte Stampen eller Mittmedia köpa fler andelar av  svensk media.  

Många har ondgjort sig över Bonniers maktkoncentration, inte minst jag själv, men nu undrar P1:s programledare för Publicerat varför diskussionen om makkoncentrationen har tystnat. Är inte Sveriges politiker intresserade av hur ägarkoncentrationen ser ut inom media?

SVT och SR är som de flesta vet public service, det vill säga vi betalar licenspengar för att få oberoende och opolitiska program. Idag finns det flera medieföretag som producerar program för publicservice. Hur ska vi som lyssnare eller tittare veta att dessa program inte har ett dolt budskap?

Under min ungdom lyssnade jag knappt på radio, det var Walkman och musik som gällde. I TV hade vi fram till slutet av 80-talet enbart SVT1 och SVT2 och när Stenbecksfären öppnade upp för kanal 3 blev det hysteri inom sossarnas parti. Jösses vilket liv det blev! Men Stenbeck sände från London och dit nådde inte svensk lagstiftning, som tur är. Jag tror att ålder har betydelse. I unga år gäller mode, smink och underhållning, ju äldre man blir desto mer intressantare blir det med historia och andra mer specialinriktade program.

Vad är då TV? Enfald eller mångfald? Ja, det beror på vem man frågar. Själv anser jag att det finns mängder av program som jag idag inte hade möjlighet att se före SVT:s monopol tid. SVT kan visa program för ett hundratal intresserade tittare, det kan naturligtvis inte de reklamfinansierade kanalerna av känd orsak.

Allt är inte gott med mängder av kanaler, men inte heller av ondo. Att ett fåtal äger media kanske är bra, de kan satsa mer, men problemet är om de styr innehållet. Det är frågan som jag tycker ska upp på agendan. Vem styr programutbudet och varför. Den frågan är lika viktig att ställa till Publicservice som till de reklamfinansierade företagen.

Ramona

P.s Glöm inte tävlingen, där du kan vinna min senaste deckare "Mord under Tjörn Runt" tävlingen finns på min Facebook Fan-clubs sida! D.s

Joina min fanclub på Facebook och vinn böcker!


Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans!

Här kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann". Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON
Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på

Inga kommentarer: