Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

söndag 18 juli 2010

Är allt glasklart i fallet Linda Chen?


Om det är för att jag skriver deckare eller om det är av ren nyfikenhet som jag ibland roar mig med surfa runt och hittar olika intressanta inlägg vet jag inte. Men spännande är det.

De som läst om Mats Alm och Linda Chen vet nog att Mats Alm i dagarna blev friad från mord på Linda Chen, men dömd för brott mot griftefriden.

Linda Chen var 32 år och skulle gifta sig med Mats Alm. En vecka innan bröllopet försvann hon spårlöst.  Hon var klädd i vit klänning och vit tröja. Det var lördag och Linda Chen skulle träffa en vän. Vem denne vän skulle vara hade inte Mats Alm en aning om, enligt hans egen utsaga.


Följande har jag hittat på en sidan som heter SvenskaMord.se

Linda Chen har sonen med en svensk man han har ett helsvenskt namn.

Pappan har ensam vårdnad sedan 2008 och barnet är skrivet på samma adress som pappan. Tidigare hade Linda Chen ensam vårdnad under pojkens tio första år.
Under fyra dygn hade föräldrarna gemensam vårdnad.

Första äktenskapet varade 1999-2004, det andra 2004-2007.

Linda Chen är född i Vietnam svensk medborgare sedan 2000.

Linda Chen bodde i Oskarshamn fram till 2003-2004 därefter en kortare period i Malmö 2004.

Linda Chen är mantalskriven i Falun sedan 2004.
Källa: Skatteverket

Linda Chen hade alltså varit gift två ggr innan hon träffade Mats Alm, och hade också en son. Visste Mats Alm om det här?

Under tiden som polisen letade verkar det inte som om Mats Alm ringde media och bad att få tala i radio eller TV. Han bad inte att Linda Chen skulle höra av sig, utan var bara ledsen för att vara ensam. Betyder det att han redan visste att Linda Chen inte skulle komma tillbaka, eller var Mats Alm bara upprörd?

Till saken hör också att även Mats Alm varit gift tidigare.

Det som jag tycker är intressant om man läser på Svenska Mord är att se på vilka adresser Linda Chen och henne tidigare makar har bott. Det har flyttats en hel del på kort tid.

Jag minns en annan story i Sverige, jag minns härvan med falska pass och 34 personer greps och ställdes inför rätta i Halmstad. Det var vietnameser som arrangerade skenäktenskap och skenadoptioner i Sverige.
Förundersökningen var på över 7000 sidor och det antas att ligan plockade in cirka 20 miljoner kronor på verksamheten. Här en artikel om händelsen.

"Skenäktenskap som ingås för att få uppehållstillstånd beviljat omsätter stora pengar inom EU. Sverige är ett attraktivt land för skenäktenskap genom enkel och snabb hindersprövning. Priset för en arrangerad vigsel kan vara upp till 200000 kronor." Slut citat. Taget från Svenska mord

Hört talas om "Tysta maffian" i Sverige? Inte jag heller,men nu vet jag att det är en vietnamesisk maffia som styrs med järnhand och "Gudfadern" håller till i Västra Götaland.

Mina funderingar går i följande banor. Hade Linda Chen kontakt med "Tysta maffian". Gifte hon sig de två första gångerna för att tjäna pengar? Vincent Pan och Bruce Lang, var namnen på de första makarna.

Accepterade inte "Tyst maffia" att Linda Chen skulle gifta sig med en svensk?

Många frågor och inga svar. Dock mycket intressant att veta att i vårt avlånga land härjar, vietnamesisk maffia, kinesisk maffia, Hells Angels, Bandidos, X-team och alla andra vad de nu kan heta för olika ligor av alla de slag och av alla nationaliteter.

Är det därför vi ska säga till våra gamla att: Gå du ut och sent en lördagskväll, ingen kommer att råna, slå ner dig eller göra dig något ont. Det är lugnt och fridfullt i Sverige. Samma kan vi säga till våra tonåringar eller?

Det är utan tvivel så att verkligheten överträffar dikten!

Ramona

Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans! Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till sommarrabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen!                          Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

10 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Det där fallet är oerhört intressant. Det tycker jag också. Och nu kommer hennes tilltänkte för brott mot griftefriden kanske att bli rik på livförsäkringar. Visst är verkligheten värre/bättre än dikten. Men här har du en historia till att göra deckare av.

Carina Persson sa...

Intressant det där, men jag tror INTE att Mats är oskyldig. Men det är min åsikt och en magkänsla jag haft sedan han satt i Efterlyst och grät. Jag tror att han är inblandad i hennes död. HUR vet jag inte, men jag tror att det är så.

Kram!

Carina

Ramona Fransson sa...

Hej Ann Helena.

Ja, fast nu med all den nya infon från svenskamord, blev det än mer intressantare.

Ja, det är en mordisk historia med stor tragedi.

Hej Carina,

Jag tror också att Mats Alm är skyldig, men frågan är om han mördade Linda, eller om han var med på det? Det är vad jag funderar över.

Blondies blogg sa...

Hej min lilla Raring!
Nu har Du verkligen fått ihop en intrig som heter duga. Men Du är ju inte deckarförfattare för inte. Det skulle verkligen vara intressant om Du kunde nysta vidare i den här härvan.
Personligen tror jag att Mats är skyldig till mer än brott mot giftefriden. Men jag är inte så insatt i fallet. Räknar med att Du ger mig svaren.
Kramis!

Catrin, Borlänge sa...

Hej Ramona!
Eftersom jag bor i Borlänge har det ju stått en hel del om Mats Alm o mordet på Linda. Han jobbade som lärare här i stan.
Jag tvivlar inte en sekund på att han är skyldig till mord. Så mycket som han har ljugit för polis o media om det här med Linda. Varför ljuger man om saker OM man är oskyldig? Man sätter ju sig bara själv i klistret genom att ljuga, för han ändrade sin story flera gånger.....märkligt!!
Och om ens älskade är försvunnen brukar man väl vara orolig för vad som hänt, men den här mannen satt på en krog i Falun och festade o hade skitkul bland sina kompisar, samma dag han han anmält henne försvunnen!!!
En konstig prick tycker jag!!
När han kommer ut som en fri man lär han nog få gå o titta sig över axeln. Han kommer nog aldrig att känna sig säker någonstans.

Ramona Fransson sa...

Hej Birgitta,

Ja, det här är en märklig historia ur många synvinklar.
Tyst maffia kanske har ett finger med i spelet. Är det därför Mats Alm känner sig säker?

Men det är också som Carina säger, frågan är om Mats Alm vågar känna sig säker ute på gator och torg efter mörkrets inbrott.

Men det är som jag brukar säga, man får inte alltid svar på allt.
Kramar
RamonaHej Carina,

Jag tror du som du. Den bilden ger inte ett bra intryck. Om min älskade försvann skulle jag knappast sitta och festa med mina kompisar, snarare leta som en tokig överallt!

Men var han ensam om att döda henne. Planera och hitta på?

Helena Palena sa...

Men gud va´intressant! Sverige är också ett råttbo när det gäller undercover-grejer! Hur ska svenska blåögda polisen klara av det? Den där Alm är skyldig tror jag. Så det skriker om det. Oj, oj, oj. Och Linda var nog inte så oskyldig hon heller. Eller, så var hon det. Vilken soppa.

Ramona Fransson sa...

Hej Helena Palena,

tragiskt nog är inte alla poliser av samma kvalitet, precis som inom de flesta yrken och därefter resultatet som är väldigt skiftande beroende på var du bor.

I Göteborg och Västra Götaland är de flesta poliser mycket duktiga på att lösa brott och få fast förövare, men som alltid kan en skicklig advokat hitta kryphål i lagboken med tanke på att den är inte glasklar utan har en del tolkningsmöjligheter.

Men det är alltid bättre att fria en som man tror är skyldig än fälla en oskyldig.

Joakim sa...

Själv anser jag att man inte ska krångla till allt. För mig är det rätt klart att sambon är den skyldiga.
Hela hans vittnesmål är helt förvirrad.

Anonym sa...

Mats Alm är helt oskyldig till Lindas försvinnande och död. Åklagaren utgick ifrån att det var endast Mats som kände till var kroppen fanns och han ansågs därför vara skyldig till hennes försvinnande.
Där kroppen fanns hittade man felikaler och någon som hade haft uppkastning ca 20 och 25 meter från där kroppen fanns. I uppkastningen fanns blåbär och lingon, som även kan ses på fotot som polisen tog, däremot i felikalerna fanns inga bär.
Därför kan det antas att det varit två personer och besökt platsen där kroppen fanns.
Eftersom det fanns både blåbär och lingon i uppkastningen har besöket varit augusti månad alltså efter att Linda placerades där som var 1 augusti. Augusti månad finns det lingon i markerna men inte i juli, i september försvinner blåbären den första frostnatten.
Det togs prov på felikalerna och uppkastningen och skulle sändas till SKL för DNA test men något resultat därifrån har aldrig redovisats i förundersökningen.
I förhören med Mats frågas det aldrig om de här sakerna och av de otaliga förhör med honom nämner han aldrig att han haft uppkastning eller lämnat felikaler på platsen.
Eftersom platsen besöktes av personer som måste ha vetat var kroppen fanns och att Linda var mördad kan inte Mats ha någonting med hennes försvinnande att göra.
De som besökte platsen skulle sannolikt se kroppen men sannolikt stod inte ut med stanken som blir från en avliden människa.
De här felikalerna och uppkastningen är tekniska bevis som inte kan avfärdas som ointressanta eller liknande.