Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

måndag 19 juli 2010

Med all respekt för Maj Sjöwall, men hon har fel.

I Sydsvenskan har det gått en artikelserie om deckare och turen har kommit till Maj Sjöwall att uttala sig om vad hon tycker.

Rubriken är "Deckardrottningen ratar svenska deckare".

Nu är jag inte omedveten om vem som sätter rubrikerna och det är garanterat inte Maj Sjöwall.

Media vill gärna skapa lite bom-bodi-bom och att det hettar till. Skapligt försök!

Det är särskilt en del i artikeln som jag anser att Maj Sjöwall har fel och det är i följande del:

Skulle ni ha kunnat skriva era böcker idag?


"– Kriminaliteten och samhället har förändrats så mycket att det skulle vara svårt att få in någon mänsklighet. Idag sitter poliserna vid datorer och utreder väldigt trista saker som ekonomisk brottslighet, knark och trafficking. Det är varken särskilt roligt att skriva eller att läsa om." Slut citat.

Poliserna sitter inte enbart vid datorer och utreder, poliser spanar timma ut och timma in, precis som i gamla tider. Självklart är telefonavlyssningen ett sittande arbete. Poliser lägger pussel exakt som förr i tiden, men med en ny och effektivare teknik. Naturligtvis får man in mänsklighet i varje fall, det bestämmer jag som författare och det finns alltid en tragedi i varje brott.

Maj Sjöwall kanske har läst några av Sveriges bästsäljande deckarförfattare, därmed inte sagt att just deras böcker är bäst. Som bekant går det att sälja i princip vad som helst nuförtiden, bara reklamen är tillräckligt mördande.

Men jag är oerhört tacksam till att Maj Sjöwall och hennes make Per Wahlöö slog in dörrarna med sin eminenta bokserie om kommissarie Beck. Innan deras debut var svenska deckare enligt min mening en fullständig katastrof. Så bland många som tackar paret Sjöwall och Wahlöö är jag också en av dem som står i kön. Det enda jag inte gillar och fortfarande inte gillar är den kommunistiska och socialistiska inriktning på en del svenska deckare. Det är inte bara vitt eller svart när det kommer till fattigdom eller rikedom. Det är miljoners nyanser i grått.

Ramona

Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans! Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till sommarrabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen!                          Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Inga kommentarer: