Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

lördag 4 september 2010

Skriva en bok, ja men sedan då? Hur ska folk veta att just "Din" bok är ute?


Man kanske är galen som har gett sig in i bokbranschen, men om jag inte var galen innan jag skred till verket, blir jag det sakta men säkert nu.

Det är inga problem ( om du har betyg som räcker) att läsa dig till ett yrke som bro-ingenjör, elektriker eller andra praktiska yrken, men hur ska du läsa dig till "förläggare"? Den utbildningen existerar inte! Och anledningen till att det inte går att utbilda sig är att man helt enkelt måste "befinna" sig i branschen på ett eller annat sätt.

Det är därför journalister oftast är författare. De har redan foten inne så att säga.

Säg nu att du har din "upptryckta" bok i handen. Vad göra härnäst? Jo, du behöver media och då inte bara lokala pappersmedia, utan du behöver SVT och TV4.

När Ingagill Mossander sitter i Go´kvälls studion och med sina välmainkurerade röda naglar omsluter en bok, som hon sedan presenterar som en ypperlig och absolut "måste läsa den här" jublar bokhandlare över hela Sverige och inte minst förlaget som producerat boken.

Inte blir det sämre av att författaren återkommer i olika sammanhang som SVT:s Gomorronsoffa, Go´kväll, eller hos TV4 i olika sammanhang. Då är succén i de flesta fall given. Men hur kommer man innanför dörrarna på alla dessa intressanta och läsarpåverkande program. Kontakter kära du, och det är inte inte något man får i en handvändning. Det tar år att utveckla...

Det är som en representant från Stevali uttrycker det: – Bokhandeln måste se att boken kan sälja: press, uppmärksamhet, kampanjer. Press, media och sälj går hand i hand, säger Christer Lindblom. Slut citat.

Och detta är vad allt handlar om. Boken måste ut i media på ett eller annat sätt för att uppmärksammas. Idag kommer det 1 500 nya titlar om året. Det sunda förnuftet säger att det inte finns plats, men alla förlag inklusive författarna hoppas på att det ska bli just deras bok som omsluts av de välmanikurerade händerna eller på annat sätt får uppmärksamhet. Förr i tiden på 60-70-80- och ända fram till början av 1990 talet var författaren en osynlig skribent och boken var helt enkelt bara en bok.

Idag är boken en produkt och så också författaren. Idag säljs boken som ett paket i alla dess former. Idag vill människor i stor utsträckning veta mer om författaren än om boken. Eller uttryckt på annat sätt, boken har blivit minst lika intressant som författaren som skrivit den.

Visst kan man galen för mindre? They´re coming to take my away, hoho, hihi...haha... to the funny home...

Ramona


P.s YES nu ligger Mord under Tjörn Runt på 7:e plats på topplistan, som mest utlånade e-bok. Miljoners tack till alla Er som hjälpt mig dit! D.s

Nu är det dags att planera inför julen. Är inte det lite väl tidigt? Inte alls, nu har anomaR Förlag specialerbjudanden som du bara inte inte vill missa! Ta en titt i webshopen ! Betala direkt! Enkelt och säkert!


Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris

Bokia

Bokus

CDON


Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.

Adlibris

Bokia

Bokus

CDON

Inga kommentarer: