Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

onsdag 1 september 2010

Uppdrag granskning är ute och cyklar! Min mamma var inte heller hemma och jag är född i Sverige.


Uppdrag granskning gör skräckpropaganda om lettiska kvinnors hemlängtan till sina barn.

Medan svenska kvinnor betalar "Rut" en skattefinansierad städtjänst och därmed kan få kvalitetstid med sina barn, är det lettiska kvinnor som städar och kan inte åka hem varje dag, vecka eller månad.

Är detta "Ruts fel"? Knappast! Min mamma arbetade på två jobb i Borås under min tid som barn. Jag träffade sällan min mamma. Jag är född i Sverige, men mamma kom hit från östtyskland 1954 ( jag är född 1956).

Så har det sett ut i många svenska arbetarhem under 50-60-70 och 80- talet. Säkert även idag. Att rika människor har råd med städhjälp är normalt. Jag ser inga problem med det. Rika människor går på partyn som Nobelfester, (de blir alltid inbjudna) och ofta får de inbjudningskort för att förgylla premiärer av filmer osv... Mycket får mer, som alltid. Inget konstigt med det. Rättvist? Nej, men världen är inte rättvis, inte heller Sverige, även om en del sturskt vill hävda motsatsen.

För vem görs Haute cuoture? För städerskan? Undersköterskan? Sjuksköterskan eller vårdbiträdet? Nej, just det, men varje år bevakas en ny modemässa som är välbesökt av journalister från hela världen och inte minst från Sverige. Ingen gnäller för att inte "alla" kan köpa Haute couture. Det är till för kvinnor som är gifta med rika män som Zlatan eller som för egen maskin lyckats få välbetalda arbeten. Inget konstigt med det heller.

Att göra "Rut" till någon slags snyfhistoria är ett dåligt försök. Om man vill åka från Lettland till Sverige och arbeta finns det som med allt annat för-och nackdelar. Många svenska sjuksköterskor arbetar i Norge, Danmark och Tyskland. Lika med tandläkare. Ska de snyfta i TV också?

Arbetsmarknaden är rörlig tack vare EU, ska det ses som en katastrof? Att EU har mysko grejer för sig är ingen nyhet, men att människor byter länder för att arbeta och tjäna pengar har alltid förekommit. Tant Rut ska stanna och detta på grund av att svarta jobb har blivit vita, vilket i längden gynnar alla, oavsett om du är rik eller fattig och lettlandsdamen får också pensionspoäng som hon en dag kan lyfta i Lettland. Det hade hon inte kunnat om hon arbetat med samma arbete för rostfria pengar i sitt eget land.

Vita lagliga arbeten är alltid att föredra och om det betyder att de ska subventioneras likt "hammare och spik avdraget ROT, ja då är det mycket bättre. Här är äntligen chansen att få kvinnoarbetet ( som det för det mesta är) städning att bli lika värderat som manligt spikande och hamrande.

Tyckte jag att det var tråkigt och ensamt med en frånvarande mamma? Självklart! Men ingen skulle betalat vår hyra, mat, kläder om inte mamma hade slitit från morron till kväll. Kanske blir också Euro-orfens (föräldralösa Eu-barn)  tuffa med stålringar kring sitt hjärta som jag själv, det vet jag inte, men att livet är tufft för vissa är ingen nyhet, allra minst för mig! ( Min odräglige biologiska pappa låg mestadels i soffan, under de år han inte arbetade på grund av krigsskador samtidigt som han förpestade vårt liv)

Ramona

P.s YES nu ligger Mord under Tjörn Runt på 9:e plats på topplistan, som mest utlånade e-bok. Miljoners tack till alla Er som hjälpt mig dit! D.s

Här kan du shoppa böcker i webshopen anomaR förlag, direktleverans! Betala direkt! Enkelt och säkert!


Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.

Adlibris

Bokia

Bokus

CDON


Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.

Adlibris

Bokia

Bokus

CDON

2 kommentarer:

Blondies blogg sa...

God morgon min Vän!
Nej, livet är inte rättvist. Men tack vare Dig får orättvisorna en annan dimension. Och det är befriande att det finns sådana som Du - som ser alla nyanser som finns mellan svart och vitt.
Ha en fin dag!
Kram
Biba

Ramona Fransson sa...

Hej Birgitta,

tro mig jag skulle inget hellre önska än att livet vore mer rättvist än vad det är för väldigt många.

Men så länge människan är ett rovdjur i girighet kommer det att förbli som det är.

Kramar
Ramona