Senaste teve-intervjun 2015

Här kan du se intervjun av SVT under bokmässan 2015 (Fotot ovanför är taget av Linda Lundquist)

fredag 2 september 2011

Lätt eller svårsmält litteratur? Det är frågan...

Ibland funderar jag på varför en del anser det "finare" att läsa Fjodor Dostojevskij än till exempel Liza Marklund.

Har det att göra med ord? Ord som kan bilda följande som de här meningarna ur " Musikanternas uttåg" av Per Olov Enquist: "de låg där på knä, strama, samlade och helt igenom ovilliga att brista ut i ett halleluja eller någon liknande stockholmsk världslighet och vidskepelse. De var fattade och koncentrerade, och medan mor Josefina, sekunderad av sin man, i växelsång läste böner och betraktelse djupnade allvaret och syndasorgen."

Visst är det vackert och mustigt skrivet!

För att skriva djupt, filosofiskt, drömmande, dräpande, annorlunda och använda ord som sällan eller aldrig uttalas eller går i print i media, annat än på kultursidorna, krävs utbildning och förutom utbildning krävs stort engagemang från lärare, föräldrar och från omgivningen där man vistas. Detta är få förunnat, och än färre verkar det bli för varje år som går...

Hur ska man uppmuntra läsandet? Idag är det korta inlägg på FB, Twitter eller så skickas det sms i förkortad version. Så hur? Jag tror att även den "lättsmälta" litteraturen bör belönas, inte i form av priser eller utmärkelser, utan i skolan. På lektioner med litteratur är det viktigt att inte enbart plocka ut August Strindberg, Moa Martinsson, Selma Lagerlöf, utan också uppmuntra barn och ungdomar att läsa det, som av vissa kallas "skräpkultur". Jag tycker att det viktigaste är att barn och ungdomar läser, inte vad de läser!

Ramona

Om du har tänkt dig att gå på Bok & Biblioteks mässan föreläser jag om min fakta- och självbiografiska bok "Ändhållplats Sverige" på fredagen den 22 klockan 14.30!


Här kan du provläsa "Ändhållplats Sverige" som släpps den 22 september i inbunden form, Mp3 direktnedladdning och som e-bok.

"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel&2 kommentarer:

Anonym sa...

Kunde du inte hittat en bättre jämförelse än Dostojevskij vs LIZA MARKLUND, kvinnan som gett SANNINGEN ett helt nytt och annorlunda ansikte ?

Ramona Fransson sa...

Hej Anonym!

Tja, Liza Marklund är ju mest känd för sina deckare och de är ju lättlästa och har filmatiserats.