Senaste teve-intervjun 2015

fredag 10 september 2010

De mindre förlagens kamp mot de större. Hur kommer det att sluta?


Tavlan föreställande David i kamp mot Goliat är ett mästerverk av Caravaggio och finns på Wikipedia.

I dag i Svensk Bokhandels nättidning finns artikeln om de mindre förlagens kamp mot de två stora dominerande förlagen i branschen som Bonniers, Nordstedts och den näst intill obefintliga möjligheten att påverka i "Förläggareföreningen" som kostar skjortan att vara med i. (Jävligt dyrt om du frågar mig)

Augustpriset, som anses prestigefyllt inom branschen går till 75 procent av fallen till antingen Bonniers eller Nordstedt. Har de i 75 procent av fallen den bästa litteraturen? Inte vet jag, men nog är det märkligt när det finns åtminstone tolv mindre förlag med en utgivning per år av c:a 20 titlar, vilket blir 240 och lägg därtill alla de andra förlagen som Stevaligruppen har under sitt paraply.

Ja, vem ska läsa alla dessa hundratals nya titlar? Finns det ett underlag för alla dessa författare?

Bokhandlarna kämpar om sina kunder och vissa bokhandlare blöder okontrollerat.

Minns du bensinstationerna på 60-talet? Där fanns bensin, inte ens en dagstidning. Att gå in i en bokhandel på den tiden kändes högtidligt.

Bonniers, som numera äger Pocketgrossisten, har under en prövningstid omvandlat vissa ICA Kvantum till minibokhandlare, de kallas Shop-in-shop. ICA Kvantums ägare Claes Ottosson i Hovås är mycket nöjd. Tidigare sålde de böcker för 5 000 kronor i veckan, numera för 35 000 kronor. Men någonstans finns det av naturliga skäl en eller kanske flera bokhandlare som gjort en förlust, där Claes Ottosson gått med vinst.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Bokbranschen är som den bästa och värsta thriller. Ingenstans finns det så många underligheter och jag vågar påstå också kartellbildningar, som inte är synliga men de finns där. Under tiden som jag skrev "Mord under Tjörn Runt" , som har en handling som utspelar sig inom förlags och bokbranschen, fick jag tips av människor inom branschen, därför tyckte jag det var hysteriskt roligt att läsa recensionen av  Bo Lundin (Sydsvenskan) där han uttryckte att jag i min deckare hade vanföreställningar om branschen. Nåväl nu är ju inte deckare "sanna" böcker, utan ska vara fria fantasier, därför är det nästan märkligt att Bo Lundin just ville påpeka mina "vanföreställningar"...hm...

Att bokbranschen är under stor förändring är inget att hymla om. Hur det kommer att sluta? Ja, den som lever får se...

Ramona


Tänker Du på att det bara är tre månader kvar till första advent? Nä, jag fattar. Men just nu har förlaget ett kanonerbjudande.   Kolla här!

Nu är det dags att planera inför julen. Är inte det lite väl tidigt? Inte alls, nu har anomaR Förlag specialerbjudanden som du bara inte inte vill missa! Ta en titt i webshopen ! Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

8 kommentarer:

Anonym sa...

I veckans upplaga av tidningen MittiSödermalm är Glenn Forrestgate avbildad och intervjuad ? Är hans historia sann ? Har Monica Antonsson recenserat hans bok och i så fall hur ?

Ramona Fransson sa...

Glenn Forrestgate har berättat sin sanna historia i "När mardrömmen blev sann" och en av många som recenserat boken är Monica Antonsson.

Hon lade ut recensionen på sin blogg, och det är möjligt att den finns kvar där så sök på Glenn Forrestgate.
http://monicaantonsson1.blogspot.com/

Anonym sa...

Nu blir det kanske känsligt men var recensionen negativ och i så fall varför ? Du kan alltid svara undvikande om du vill men ämnet verkar vilja undvikas av somliga ...

Ramona Fransson sa...

Hej igen,

min högst personliga uppfattning var att Monica inte recenserade boken, utan snarare gjorde en Linda Skugge, (när hon istället för att recensera Björn Ranelids bok recenserade hans utseende)

På toppen blandade Monica Antonsson in Glenns sons mamma på i mina ögon otillbörligt sätt.

Därför anser jag att Monica Antonssons recension var klumpig och hade väldigt lite med att göra om Glenns upplevelser som han ärligt berättade om.

Anonym sa...

Tack för snabbt svar ! Jag kan också i och för sig undra en smula över hans utseende ( snällt skinhead ) men det bör väl inte påverka bedömningen av bokens sanningshalt. Men som alltid skall man väl höra båda sidor ( om det nu går ).

Om du inte har läst den intervju jag refererar till går tidningen Mitti att hitta på nätet.
Och f ö är det ord jag nu skall använda vid verifiering " guilluou ". Kan detta verkligen vara en slump ?

Ramona Fransson sa...

Dessvärre bedöms människor alltför ofta på sitt yttre. Tjocka människor bedöms som slappa med dåliga karaktär, vilket är vansinne. För ditt yttre är bara ett skal som du visar upp för omvärlden, ditt inre delar du med dig antingen, som Glenn med en bok eller på annat sätt.

Jag förstod inte vad du menade med: " Och f ö är det ord jag nu skall använda vid verifiering " guilluou ". Kan detta verkligen vara en slump ?"

Ja, jag har sett artikeln, men inte läst, bara skummat.

Ramona Fransson sa...

Här är länken till Mitti med artikeln om Glenn för den som är intresserad att läsa den.

Nu läste jag varje rad och den var jättebra!

http://arkiv.mitti.se/erez4/online/mitti/botkyrka.html

Blondies blogg sa...

Förbaskat bra inlägg om de små förlagens kamp mot de större. Jag begriper inte hur Du orkar med att vara förläggare. Men Du är inte bara en superduktig författare, utan också en sjutusan till kvinna! Hurra för Dig och för alla andra tuffa tjejer!
Läste artikeln om Glenn igen, den är också bra. Och den här killen vinner poäng för varje gång jag läser om hans lidande.
Kämpa på båda två!
Birgitta