Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 26 mars 2014

Korkifierad fobi på ord!

Är du korkad eller? Ett uttryck för att någon har täppt till hjärnan tycker jag passar i sammanhanget.

I dag finns människor med riktiga fobier och de lider verkligen av sin sjukdom.

Här är vad som står att läsa på Wikipedia om fobi:

"
Fobi (av grek. φόβος, fobos, "fruktan"), kallas en stark upplevelse av rädsla som återkommande infinner sig då en person ställs inför, eller riskerar att ställas inför, ett visst objekt eller en viss situation som personen fruktar.[1] För att betraktas som en fobi behöver rädslan som upplevs vid eller inför exponeringen vara orimlig eller överdriven i intensitet. Det handlar alltså endera om att personen reagerar med rädsla inför ett objekt eller en situation som vanligen inte betraktas som farligt, eller att den rädsla som uppkommer är överdrivet intensiv.[2] Personer som lider av fobi försöker i stor utsträckning undvika vissa situationer på grund av rädslan att stöta på objektet som personen är rädd för, till exempel att helt avstå från att röra sig i skogen på grund av rädsla för ormar.[1]
Fobier sorteras kliniskt in under ångestsyndrom, som alla karakteriseras av starka ångestupplevelser som orsakar lidande och i något avseende förhindrar ett normalt fungerande.[3] Fobier kan idag behandlas effektivt, bland annat genom kognitiv beteendeterapi.[" Slut citat.


Nu för tiden används ordet fobi i allt för många sammanhang, vilket jag finner urbota korkat.

Människor påstås ha islamfobi, afrofobi och främlingsfobi. Vilket i klartext betyder att man upplever något av det som står att finna i den ovanstående texten om man ser en moské, möter en färgad eller någon man inte känner. De journalister eller andra som slänger ur sig dessa påhittade ord måste vara väldigt korkade enligt min mening.

Ett annat ord som också är nytt är " rasifiering" ( undrar om det ordet kommer tas in i SAOL)  och som jag förstår betyder ordet att en person känner sig diskriminerad av andra människor på grund av något som den personen upplever. Att människor upplever saker och ting olika är ju inget nytt. Om det som upplevs är fantasi och inte verklighet, är det trots det så som denne upplever sin situation och det kan ingen ta ifrån henne eller honom. Däremot kan man få behandling om man lider av sina upplevelser.

Personligen tycker jag att det på senare tid alltför ofta används fobi-ord i fel sammanhang. Hela språkbruket i Sverige har förändrats och definitivt inte till det bättre. Allting som händer omkring oss ute i ett samhälle påverkar och ibland blir denna påverkan allt annat än positiv. Då gäller att prata om det. Inte hata, kränka eller på annat sätt göra andra illa. Ord kan också göra väldigt ont.

För mig är det enkelt. Jag ser alla som människor tills att motsatsen är bevisad.

Ramona