Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 17 mars 2009

Namninsamling för Elisabeth Hermon

Elisabeth Hermons liv krossades 1992. Hennes livsverk gick i graven. Hennes anseende förstördes och hon fick ett psykiskt sammanbrott.Dråpslaget mot henne utdelades av Liza Marklund som då var reporter på tidningen Expressen, idag skriver hon krönikor.

Liza Marklunds källa var kvinnan som senare blev känd som Mia Eriksson i böckerna Gömda och Asyl.

Elisabeth Hermon anklagades i Expressen för att utnyttja kvinnor på flykt. Hon påstods lura kommuner på pengar som hon stoppade i egen ficka, samtidigt som kvinnorna lämnades åt sitt öde.Hon polisanmäldes, men i den grundliga polisutredning som följde hittades inte minsta grund för anklagelserna. Trots detta har Expressen inte infört någon rättelse. Och Liza Marklund har fortsatt upprepa samma lögner i boken Asyl, som hon skrev tillsammans med Mia Eriksson.

Liza Marklund har också använt samma berättelse i romanen Paradiset, som även filmatiserats.


I boken, Vingklippt sanningen om stiftelsen Paradiset, berättar Elisabeth Hermon om sitt liv, hur hon själv blev misshandlad, hotad och förföljd, men lyckades vända sin skräck till en positiv kraft. Hon byggde upp stiftelsen Trossen för att hjälpa människor i liknande situation.

Än idag lider Elisabeth av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, delvis som en följd av det hon utsattes för utsattes för 17 år sedan.


Är det inte dags att gammelmedia bevisar att det som skrivs i papperstidningar verkligen är sant, relevant och kontrollerat?Den nyblivne chefredaktören på Expressen, Thomas Mattsson, kanske vågar och vill skicka ut en reporter, och tillåter att Expressen nu år 2009 skriver om fadäsen för 17 år sedan och samtidigt passar på att be om ursäkt för den avskyvärda lögn som krossade Elisabeth Hermons liv.

Skriv på!!!! Namninsamling för Elisabeth Hermon.

När den är tillräckligt stor skickar vi listan till den nye chefredaktören på Expressen Thomas Mattsson, så att han får en rivstart på nya jobbet!

Hälsar
Ramona

Twitter är en ny källa för oss nyfikna att ösa ur.

Den obehagliga sanningen heter en tråd som finns på den nya källan Twitter.

I den tråden ställer frilansjournalisten Jerker frågan, när tänker den nye chefredaktören på Expressen, Thomas Mattsson, ska ta tag i Liza Marklund och se till att hon ber Elisabeth Hermon om ursäkt.Undrar hur vanligt namnet Mattsson är inom media? Britt-Marie Mattsson, välkänd inom GP och Piratförlaget har en son, men han heter inte Thomas. Men Thomas Mattsson kanske är kusin med Britt-Maries son. Någon kanske vet mer?Som alltid numera inom svensk media kan man undra om det är någon grupp, eller person, som sitter på andras hemligheter. J Edgar Hoover chef på FBI hade som bekant ett arkiv där han hade allas små egenheter, svagheter och andra komprimenterade handlingar. Kunde vara bra att ha, var J Edgar Hoovers tankesätt.

Nåväl, själv sparar jag bara på utklipp om mig och mina böcker. Under bokrean gjorde Lysekilsposten ett stort reportage och hälsade på i Hasses bokhandel i Lysekil. Den artikeln klippte jag ur och sparar. Tusen tack Hasse för det fantastiska beröm jag fick.