Senaste teve-intervjun 2015

söndag 31 maj 2009

Boken ges ut på eget förlag. Åh, så tittar vi snett!


Tar man sig vatten över huvudet när man ger ut på eget förlag? Är det en sämre bok? Oavsett verkar en del recencenter se på böcker utgivna på eget förlag som något katten släpat in.

Nu ska jag berätta en liten hemlighet: Som eget förlag hyr man in tjänster! Istället för att ha en hög med lektörer, redaktörer, korrekturläsare och designfolk sittande på stolar runt om på ett kontor köper man deras tjänster. Tänk va!
Är det inte fantastiskt?

Dessutom kommer det att bli många tomma stolar på de stora förlagen inom kort. Bonniers, Nordstedts, Piratförlaget och Bra böcker med flera, har alldeles för dyrbara kostymer. Det blir mången kjol/kostym som blir erbjuden plats på överskottslagret.
För att inte nämna antalet författare där ska det krympas hejdlöst.

Istället är det nätet som gäller: Adlibris, Bokus, Bokia.se och CDON är de mest kända, och det kommer säkert fler vad det lider.

Tekniken går på högvarv inom förlagsbranchen därav neddragningarna bland titlar. Stora bokhandlare mitt i centrum eller andra attraktiva lägen har svindyra hyror. Det skall till att säljas en hel del inte bara böcker enkom för att få in till hyra, el och personalkostnader.
En stor bokhandel som idag kan ha c:a 35 000 -40 000 titlar att hålla reda på, vilket alla förstår är omöjligt, kommer att dra ner. Därför gäller det att promota de stora kända författarna och hoppas att deras storysar säljer ått-a bara helvete annars ligger förlaget pyrt till. Det kostar liksom en hel del att sätta reklam affischer i aktern på samtliga bussar i storstäderna.

Att jag har eget förlag Anomar känns som att sitta på guldstol ( min man är med också, han är siffermänniska) just i dessa oroliga tider. Att branschen är som ett getingbo är hög intressant för mig eftersom min nästa deckare handlar just om journalister, förläggare, tidnings-TV-ägare och de goa intrigerna som frodas... Några lik kommer naturligtvis att dyka upp. Om mördaren hittas? Tja vem vet? Det är inte alltid mord blir lösta.

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn och självbiografin Älskling, vi blir... finns numera i pocket från 39:-
Lyckohjulet som kom ut i mars är inbunden.

Ha en skön pingst, och för de som är lyckligt lottade och har en mamma, kramar vi henne.
Ramona