Senaste teve-intervjun 2015

söndag 23 oktober 2011

Henning Mankell har du sett Schindlers list?

Steven Spielberg regisserade och Liam Neeson spelade huvudrollen Oskar Schindler.

Filmen Schindlers list, (lista) fick sju Oscars och är en av de bästa filmer jag sett, både skådespelarinsatser, teknik, ljus, ljud och regi var outstanding.

Varför undrar jag om du  Henning Mankell sett filmen? Därför att du tycks hylla Ship to Gaza förbehållslöst. Jag anser att det är en självklarhet att palestinier ska ha en egen stat, där är vi överens.

Vad jag däremot finner underligt är att du tycks hålla med om att palestiniernas markområde ska räknas före 1967 års gränser. Varför då? Det var Israel som gick till angrepp 1967 och hade de inte gjort det, hade Israel varit utplånat idag.

1967 mobiliserade Egypten, Jordanien och Syrien sina stridskrafter för att angripa Israel och en gång för alla utplåna den judiska staten. Israel slog till först och utplånade på några timmar de arabiska flygvapnen. Under detta krig erövrade Israel Samarien och Judéen samt östra Jerusalem från Jordanien (det är detta som nu kallas Västbanken), Golanhöjderna från Syrien och Sinaihalvön och Gaza från Egypten.

Det som händer i Gazaremsan är inte enbart Israel skyldig till. Den största skurken är Hamas, som förtrycker oliktänkande, mördar homosexuella och har sin egen lagbok. De är helt enkelt ett gäng galna islamister likt dåren Kadaffi, som styrde Libyen med järnhand. Han är förebilden för Khaled Meshal, som är Hamas ledare, även om Meshal inte befinner sig i Gaza.

Jag tycker att dina böcker är jättebra, särskilt "Brandvägg" var en bladvändare... och jag beundrar också ditt engagemang för utsatta kvinnor och barn. Vad jag däremot inte begriper är ditt ensidiga förhållningssätt i Mellanösternfrågan. Om du ska förhandla med en part om fred är det då för mycket begärt att din motpart har erkänt din existens och inte vill slå ihjäl dig?

Hamas är en organisation som är intresserade av att det inte ska finnas judar på världskartan. De vill helst ta vid där Hitler blev stoppad. Hamas erkänner inte Israels existens. Hamas och även tidigare PLO kräver också att allt som Israel erövrade i kriget ska återbördas till palestinierna. Det är ju absurda krav. De sex miljoner judar som förintades, vars ägodelar spreds över världen med hjälp av krigsherrar, har i vissa fall, genom att släktingar kämpat, kunnat få tillbaka viss egendom.

I krig är alla förlorare. Krig förstör inte bara människorna som deltar i kriget, utan också generationer efter krigets slut. Judar har alltid förföljts, hånats och bespottats av olika grupper, och att begära att Israel ska förhandla med Hamas, är som att be bödeln om att få slipa bilan innan man lägger sitt huvud tillrätta i giljotinen.


Det som skall uppfyllas innan Israels regering ens slår sig ner vid förhandlingsbordet är att Hamas öppet och utan förbehåll erkänner Israels existens. Allt annat är otänkbart!

Ramona

"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel&