Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 20 april 2010

Jag filosoferar om klotet som vi bor på och hur länge det håller.


Bara i Sverige har befolkningen ökat från 7 miljoner människor till över 9 miljoner på tjugofem år.

Vi blir äldre och friskare men samtidigt sjukare.

På Sveriges yta om 449 964 km/2 har vi 8,67 procent vatten och för de mesta saknar vi inte vatten, även om det ibland händer att sommarstugeområden får vattningsförbud eller ett rör springer läck.

Men om vi jämför med Kina, Indien och Pakistan är vår befolkning som en droppe i havet. Tillsammans har dessa tre länder en befolkning på 2 miljarder 655 464 miljoner människor. Går det att förstå hur många människor det är? Dessa tre länders yta är 13 miljarder 689 461 miljoner kvadratkilometer stor. Fatta hur stort det är!

Men nu kommer det viktiga det vi inte kan leva utan, förutom luft, är nämligen vatten. Vattnet som vi behöver för att få grödor att växa, djur att leva och sist men inte minst behöver vi vatten för att framställa produkter.

Dessa tre gigantiska länders yta har inte ens 20 procent av jordens sötvatten, de har 15,4 procent som ska räcka till alla dessa miljarder människor.

Hur länge kommer detta att hålla? Vad gör man av alla dessa människors sopor? Har de sopsortering? Har de fungerande vattenrening? Nej, men de har kärnvapen, som ingen kan äta, dricka eller leva av.

Nu har vi ett askmoln som vandrar över Skandinavien och Europa, som resulterar i att miljontals människor sitter på platser där de inte vill vara och andra kommer inte dit de vill. För varje minut tickar det iväg hundratals euro i utgifter, utan att det kommer in ett enda cent. Hur ska det gå? Hotell står tomma och anställda går runt bland tomma rum.

SAS som redan gick på knä innan askmolnet, kryper nu runt i molnet och vet inte hur de ska hitta ut. Även här spatserar personalen runt på tomma flyplatser. Flygplatser som säljer kaffe, mat, taxfree, böcker och sysselsätter miljoner andra i olika led. Ska vi skattebetalare ställa upp för SAS som för bankerna? Vad ska vi då spara på? Barnomsorgen, äldreomsorgen, sjukvården eller vad? Eller trycka mer pengar, som då blir mindre värda?

Vad kommer att hända om tio eller tjugo år? Har det startats ett tredje världskrig? Har rent vatten blivit lika mycket värt som olja? Har klotet drabbats av flera andra vulkanutbrott eller jordbävningar? Ja, jag filosoferar och har inga svar. Men det är fascinerande att tänka sig alla dessa miljarder människor plötsligt skulle ha en mobiltelefon i handen, ringa samtidigt till Eniro och ställer frågan om hur det ska gå för klotet. Eniro som enligt dagens reklam svarar på alla dina frågor... Blir svaret kanske värt vatten?Ramona


Här kan du köpa Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann. Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på

Byta bostad? Kolla husets rötter först!


Det heter stambyte och mer om detta kan du läsa här.

Ett hus rör och ledningar har en viss livslängd och de hyresvärdar som känner ansvar byter dessa inom rimlig tid och framförallt innan rören spricker och börjar läcka.

Men detta är något som du kanske inte vet när du bestämmer dig för att byta bostad. Därför vill jag ge dig rådet, som ska byta bostad, att ta reda på om huset dit du flyttar har gjort stambyten, om huset råkar vara från början av 1960-talet eller äldre.

En kvinna köpte en lägenhet på Hisingen och hade knappt hunnit packa upp flyttkartongerna, innan det var dags att packa ner allt igen. Och då blir man inte glad.

Framförallt är det nog viktigt att tänka på när man blir äldre och inte längre orkar bo i hus, om man har ett, för om man inte klarar av att packa och städa lägenheten själv tvingas man anlita hjälpen och det kan bli väldans dyrt.

Just nu finns det i Sverigs avlånga land hundratusentals lägenheter som är i behov av stambyten inom en snar framtid.  Så vill du inte där du just nu bor (eller är på väg att flytta till) ska se ut som bilden nedan, är det dags att ställa frågan: Har huset genomgått ett stambyte? Om inte, kommer det att vara på gång snart?Ramona

P.s Idag flyttar vi lite mera.D.s

Här kan du köpa Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann. Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på