Senaste teve-intervjun 2015

lördag 2 oktober 2010

Kan inte ett samhälle byggas upp på olika sätt? Varför ska det vara ett antingen eller och inte mittemellan?

I ett samhälle/land eller stat är människorna en spegelbild av hur det fungerar i verkligheten.

Många vill se Sverige som ett välfärdsland där alla tas om hand från vaggan till graven. Så tror jag att socialdemokraterna hade tänkt sig bygget. Men det hände en del ute i världen på vägen dit.

Socialdemokraterna upptäckte att Sverige inte var det enda landet på jordklotet och att vi dessutom var beroende av vad de andra länderna gjorde eller inte gjorde. Framför allt vad de andra länderna köpte och sålde.

Sverige är ett stort land med liten befolkning. Fram till början av 1940-talet var det ett homogent land. Byar och bönder levde ett liv, stadsborna ett annat. Efter andra världskriget förändrades hela Europa. Marshall planen, som skapades av bland annat USA:s statsekreterare George Marshall, handlade om att ge Europa miljarder i stöd för att bygga upp delar av det som bombats sönder och samman efter 2:a världskriget. Sällan eller aldrig berättas om detta i skolor eller SVT, som ska föreställa public service kanalen.

Eftersom svenskarna aldrig aktivt deltog i 2:a världskriget och slapp se sina städer bombade och miljoner människor i namnlösa gravar, blev det Sverige som stod för mycket av det materialet som byggde andra delar av Europa. Sten A Olsson, som sålde skrot under kriget, (för att tillverka vapen) blev stormrik och skapade Stena Line, SKF blev också ett företag som tjänade på kriget. Volvo, Electrolux med flera företag tjänade miljoner och åter miljoner på kriget.  De flesta stora, en gång helsvenska företag, är idag ägda av personer från andra länder.


Enkelt uttryckt kan man säga att Sverige byggde upp sitt välstånd tack vare ruinerna i Europa. Det blev ett statligt telefonbolag: Televerket, Posten, sjukvård, tandvård och skolor. På 60-talet fattades det arbetare i Sverige och de importerades från hela Europa och Skandinavien. Det kom finländare, italienare, polacker 1968, (även om de flesta judiska polackerna flydde till USA, varav en var min kusin med föräldrar ) tyskar, ungrare (1956 )

Därefter kom kriget i Jugoslavien 1991 som ett svar, elva år efter diktatorn Josip Titos död. Han hade hållit Jugoslavien i ett järngrepp under sin livstid, men i och med Titos död imploderade landet. CIA trodde att implosionen skulle kommit tidigare, eftersom Tito dog den 4 maj 1980 men det dröjde elva år innan inbördeskriget mellan de olika etniska grupperna utbröt.

I ett slag kom 500 000 flyktingar till Sverige och sökte asyl.

Därefter har det runnit mängder med vatten under broarna, som man brukar säga. Men att världen och Sverige har förändrats är fakta. Om det är bra eller dåligt kan ingen svara på. En del har fått det mycket bättre, andra sämre. Men en sak som jag är övertygad om är att Albin Hanssons folkhem för alltid är försvunnet. Det kan aldrig återskapas! Vi måste se åt fler håll än ett för att skapa ett samhälle där så många som möjligt ska få en plats. Dessutom blir vi fler och fler och någonstans ska alla arbeta och bo. Sedermera också dö. Det gäller att ha ett nytt tänk, ett nytt sätt att se på framtiden. Vem säger att det är enkelt? Inte jag, men jag vill gärna förstå och verka i det nya samhället, till den dag jag dör.

Ramona

Hann du inte till mässan? Gör inget vi har kanonpriser i webbshopen också! anomaR Förlags specialerbjudanden som du bara inte inte vill missa!  Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Någon bara måste ha den revyn på DVD:n hemma! Snälla! Jag har letat som en tokig!

Nu är jag helt matt! För några år sedan ringde jag runt bland en mängd personer för att få tag på revyn: Flott och Lagom.
Jag tror att jag till och med pratade med Calle Norén på telefon, som är skaparen, enbart för att få reda på att han inte visste var jag skulle kunna få tag på revyn.

Revyn Flott och Lagom fick mängder med priser. Skådespelare var bland annat: Birgitta Andersson, Ulf Brunnberg, Dan Ekborg med flera.

Nu har jag hittat ett litet klipp på Youtube och det är sketchen när de bryner lök. Underbar! Men jag vill så gärna ha hela revyn Flott och Lagom på DVD eller en kopia av den. Så finns det någon på nätet som har den eller känner någon som har den, skicka den till mig och jag skickar tillbaka en valfri signerad bok av mig!

Om du tittar på klippet och har samma humor som jag, kommer du begripa varför jag så gärna vill ha DVD:n
Revyn sändes på TV4 och jag spelade in den på VHS-band, men obegripligt nog lyckades jag spela över den vid något tillfälle.
Så snälla hjälp mig hitta ett ex!Hälsar
Ramona


Hann du inte till mässan? Gör inget vi har kanonpriser i webbshopen också! anomaR Förlags specialerbjudanden som du bara inte inte vill missa!  Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON