Senaste teve-intervjun 2015

måndag 30 januari 2012

Marijuana som medicin?

I går natt satt jag och kunde som vanligt inte sova. Och tack å gode gud för natt-tv. På kanalen National Geographic hade de ett intressant program, som handlade om droger och olika sätt att se på dem.

I USA, Los Angeles finns det idag 600 så kallade Coffe Shops där de säljer laglig marijuana och enligt dem själva hade det behövts många fler. Det som pågår i USA är oerhört kontroversiellt. Cirka 600 000 personer får via sin läkare recept och kan köpa marijuana helt lagligt.

En kvinna som var med i programmet, Yvonne Westbrook White  insjuknade i MS, Multipel Skleros, i trettioårsåldern och sitter i dag 56 år gammal i rullstol.

Varje dag röker hon cirka 8 joints (mariujana) och påstår själv att detta är anledningen till att hon inte legat på sjukhus en enda dag de senaste 15 åren. Marijuanan får henne att slappna av, slippa smärta och känna glädje trots sin situation. I programmet fanns det professorer och läkare som höll med, men också de som var emot (smyg) legaliseringen, som de kallade det.

I den andra delen handlade det om en religiös församling Santo Daime, som har sitt ursprung i Brasilien, men numera är utspritt över hela världen, även i Sverige. Istället för kalket, (nattvardsvinet) använder de sig av en brygd, utvunnen av växter som kokas till en drog, ayahuasca.  Normalt är den förbjuden i Brasilien, men eftersom det råder religionsfrihet och de enbart använder den i religiösa sammanhang är det tillåtet. Även här påstår läkare att de inte hittat några skador bland församlingsmedlemmarna som även ger daime (drogens namn) till små barn, om än i liten dos.

I den tredje delen handlade det om Canada, Vancouver, som inte bara är Foppa-land med ishockeyspel och miljoner kronor, utan om en stadsdel som heter Lower east side, där det kryllar av drogmissbrukare. I ett pilotprojekt som startade 2003 och kallas Insite, får de injicerande heroinmissbrukarna ett skyddshål. Under insyn av läkare och sjuksköterskor finns tolv bås där de kan injicera sitt heroin. På Insite tillhandahålls rena sprutor, decinfektionsmedel och läkarhjälp vid överdoser, vilka de upplevt cirka 1000 av under de år Insite existerat, men ingen av överdoserna har lett till döden. Det finns även ett Onsite, två våningar upp, där de som vill får hjälp med avgiftning, chansen till ett drogfritt liv och där får det inte förekomma droger. Utan Insite hade större delen av missbrukarna aldrig fått möta en läkare och ur samhällelig synvinkel har både Insite och Onsite sparat mycket lidande enligt de flesta som arbetar med projektet. Än så länge är detta pilotprojekt det enda av sitt slag och har inte startats någon annanstans.

Fascinerat lyssnade och tittade jag på dessa tre reportage, vilket det sista var hemskt med full insyn i trasiga och tragiska människors liv. Det finns onekligen mycket kvar att diskutera kring droger och dess bruk och missbruk, men frågan är om våra svenska politiker ens ids detta.

För mig är den viktigaste frågan: Varför tar människor droger? Och min övertygelse är att det inte finns något enkelt svar. Däremot mår många människor och speciellt unga urdåligt i sina själar och för dessa plågor får de enbart ett sketet recept på lyckopiller eller annan ångestdämpande legal drog, vilket i sin tur skapar ett beroende.

Jag skulle tro att om det i varje skola i Sverige, stor som liten, fanns utbildade psykologer till hands dag som natt, skulle samhället se annorlunda ut. För det är mig veterligen lika främmande som en av läkarna uttryckte det:
 Det finns inget barn som säger: När jag blir stor ska jag bli narkoman!


Ramona


PS. Just nu är alla Mp3 böcker sänkta på Adlibris till 59:- ! DS.
Grattis du ska bli pappa!

Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Dito
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel