Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 14 april 2009

Varför Dyrbar kärlek?Min första deckare Dyrbar kärlek handlar om, som samtliga mina deckare gör, om att utkräva hämnd. Hua kanske någon tänker. Öga för öga, tand för tand? Nja, det skulle jag nog inte vilja säga.


Om jag nu berättar om hur jag tänkte på i Dyrbar kärlek var det att, i alltför många fall, där barn blir sexuellt utnyttjade, misshandlade och i värsta fall mördade, kan jag tyvärr inte säga att jag tycker att det svenska rättsamhället gör bra ifrån sig. Inte ens i närheten av bra faktiskt.


Det senaste fallet är den 15-åriga flickan som tog sitt liv. Hon hade blivit våldtagen och var grymt kränkt, denna lilla unga sköra människan orkade inte möta sin förövare. Klockorna ringde runt om kretsen av vuxna som skulle lyssna, men de hade begåvats med antingen vax eller öronproppar i öronen.


I Dyrbar kärlek finns två familjer, Gullberg den mer lyckliga familjen och en mindre lycklig Svalborg. I familjen Gullberg är det mamma Miriam och pappa Daniel med barnen Elina och Christoffer. Miriam är distriktsjuksköterska och Daniel advokat med egen byrå. I familjen Svalborg finns Kennet som är gubbsjuk och tror att han är guds gåva till kvinnorna, hans fru Viola har tröttnat på att vara Kennets dörrmatta och deras två söner Patrik och Gustaf känner på sig att något är fel i familjen.


Viola går slutligen med på skilsmässa från sin man och ser sig om efter ett nygammalt liv. Samma dag som Viola ska ut och resa till Kiel och Kennet lovat ta hand om sina söner, och Viola oroligt stampar runt för att Kennet inte behagar dyka upp, blir hon desperat och ber Miriam om att få hjälp. Miriam övertalar sin dotter Elina att sova över i grannhuset och ta hand om pojkarna. Motvilligt men dock mutad, ger Elina med sig. Samma natt som Elina är barnvakt tar sig ett gäng in i huset för att stjäla Kennets dyrbara konst och Elina är överraskningen för gänget som rekat innan. Gänget tar henne med sig.


I boken berättar jag om våndan för Miriam när hon inte vet vad som hänt Elina. Daniels kamp för sin familj samtidigt som han ska upprätthålla sitt arbete eftersom anställda är beroende av att Daniel sköter sitt jobb. Viola förbannar Kennet och skyller alla problem på honom. Kennet är upp över öronen förälskad i Monika, som lindar honom runt sitt finger.


Mitt i detta står spaningchef Greger Thulin och kriminaltekniker Charlotte Engman som ska lägga pusslet och hitta Elina. Om den är bra? Ja, det tycker jag, eftersom den berättar något om hur det kan vara att först bli ett brottsoffer men sedan ta tag i sitt liv igen.


Därför titeln Dyrbar kärlek, kärlek kan vara både dyrbart och dyrbart men på två olika sätt. Dyrbart för att det kostar liv och dyrbart för att kostar pengar. Därav titeln.
Intresserad av mina deckare som nu finns i pocket, förutom min senaste Lyckohjulet, besök din näthandlare:
P.s Än så länge ligger insamlingen kvar för Elisabeth Hermons upprättelse i Expressen, men om det inte händer något den här veckan, just nu 206 underskrifter, kommer den att tas bort på söndag. Så kom igen engagera alla era Twittervänner, Facebookvänner och skriv på! Länken ligger till höger. D.s