Senaste teve-intervjun 2015

söndag 8 september 2013

Är årets Bok & Biblioteksmässa i Göteborg den sista i sitt slag?

Så här såg det på en av dagarna på förra årets bokmässa i Göteborg.

Enligt uppgift ska det ha varit cirka 90 000 besökare. Hur dessa räknas är jag osäker på. Vissa har fyra-tre- tvådagars seminariebiljetter och är en person. Bevisligen är då den personen på mässan i fyra-tre-eller två dagar. Om den personen räknas som ett eller fyra besökstillfällen vet jag inte...

I vilket fall finns det en stor nyhet i år, som beroende på hur utfallet blir kanske är det som är framtiden, nämligen det "Digitala Torget". 

Alla som idag har läsplattor, iPads, smartphones, iPhones osv. och laddar ner sin musik, e-böcker och ljudböcker direkt till sina elektroniska prylar vet också, att alla de hundratals böcker, skivor osv. som finns på respektive pryl, inte väger mer än prylen självt. Detta i jämförelse hur det var när jag växte upp.

Känns ordet bananlåda bekant? Eller hur? Vid flyttider jagade vi alla bananlådor i livsmedelsaffärerna. Idag köper man behändigt nog flyttkartonger på Bauhaus för att nämna ett av alla ställen.

Men anledningen till att de flesta av oss på den tiden ville ha just bananlådor, var att de höll för den tyngd som böcker utgör.

Det finns en branschtidning som heter Svensk Bokhandel och nummer 13/13 30 augusti innehöll mycket intressant information om just e-bokshandeln. I Norge har e-boksförsäljningen fyrdubblats på ett år. Det som många fruktar är på gång just nu och det är att Amazon är i förhandlingar med Bokrondellen, Förlagssystem och flera andra förlag, så snart blir det magic.

Även Elib visar på rekordsiffror och Dagens Nyheters satsning på att ge bort sju e-böcker till sina prenumeranter har blivit en succé, enligt svb.se. Många inom branschen, och då menar jag inte bara förlag, utan också fysiska bokhandlare, kanske inte riktigt begrep hur stor den elektroniska marknaden skulle bli och att den växer konstant. En av dem som inte heller förstod sig på internet var socialdemokraten, tidigare vänsterpartisten, Marita Ulvskog, som yttrade följande om internet: "En fluga för ungdomar, som snart kommer att vara ett minne blott". Ja, numera vet vi vad som är sant om den flugan.

Som med alla förändringar kommer människor att bli arbetslösa. Så var det när vi gick från jordbrukssamhälle till industrisamhälle. Nu är vi inne i ett informations- och tekniksamhälle. Naturligtvis är inte allt som förändras till det bättre, men är det något jag lärt mig, är det att livet alltid är föränderligt och ingenting är beständigt. Många klamrar sig fast vid orden: Så här har det alltid varit så här ska det förbli! Klart att det inte funkar då!

Jag är nog född nyfiken och har alltid varit intresserad av vad som händer omkring mig, både på gott och ont, som det brukar heta. En sak som jag aldrig varit rädd för är att fråga. Det är inte dumt eller obildat att ställa frågor om saker man inte kan, snarare tvärtom, det är dumt att inte fråga! 

Nu ser jag fram emot årets Bok & Biblioteksmässa i Göteborg och dit är det faktiskt inte mer än två veckor plus en dag, då montern till förlaget kommer att ställas i ordning. 
Än är det pappersböcker som gäller, men frågan är om det blir så nästa år?  
   

Välkommen till anomaR Förlag AB med monter nummer D05:01

Ramona