Senaste teve-intervjun 2015

lördag 7 november 2009

Idag är det lördag, vad ska vi göra?


Ta ekorren i svansen och köra, hoppa ner i brunn

komma upp om en stund med en fisk i mun!

Lördag är slapparedagen.
God middag levande ljus, eller om man är ung och frisk, ut och svinga sina lurviga.

Idag på förmiddagen läste jag förlagens och bokhandelns branschtidning Svensk Bokhandel.

Står mycket intressant i den.
I vanliga fall berättar man som förlag ytterst sällan hur mycket ex antal böcker man har sålt. Det är hemligheter...

Men i SVB får du veta mer än vanligt. Vissa böcker trycks i 300 exemplar och det är inte mycket. Också att inbundna böcker har gått sämre än vanligt i år.

Det viktigaste kanske är om författarnas villkor som är på väg att förändras drastiskt. Detta citat är taget direkt ur SVB nummer 18/09:
Enligt nuvarande branschpraxis får författaren ett garantihonorar på 50 procent av förstaupplagan, baserat på förlagspris. I det nya avtalet tas det bort. I stället införs ett förskott.Slut citat.

Det blir inte många kronor för en författare vars bok trycks upp i 300 exemplar med ett f-pris på 89:-. Men i dag kräver nästan alla boklådor ( fysiska bokhandlare) rabatter på f-priset. Vilket i stället gör att förlagen ökar f-priset och sedan är karusellen igång...

Det är svårt att ge ut en bok idag och få den uppmärksamhet som krävs för att tjäna pengar. Förr i tiden skulle författare och andra konstnärer enbart producera, inte tjäna pengar och sist men inte minst INTE SYNAS!

Det var fult att ta plats och det gällde att vara blygsam. Idag har var och varannan känd författare en agent som bokar in signeringar, tv- tidnings och radio intervjuer.

Men det är få som lyckats komma upp i den kändisstatusen som t.ex Henning Mankell eller för den delen Camilla Läckberg. För att nå så högt måste du ha media på din sida hela tiden.

Idag är det en ny tid: Nu måste du synas annars finns du inte!

Och det handlar inte om att man vill synas, man måste vara med i tv radio och tidningar om man vill ha en chans att livnära sig på sitt författarskap. För det är ingen som kan leva på : Tack ska du ha! Alla behöver pengar!

Själv ska jag synas på Bokia i Stenungsund från klockan 12.00-14.00 och efter mig kommer Bildoktorn som också ger ut en bok. Men inte om bilreparationer utan om Whisky. Välkommen!

P.s Bosse "Bildoktorn" Andersson var precis lika mysig och underhållande i verkligheten som han är på TV och i radio. D.s
Tjofläkt
RamonaDyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet, Älskling, vi blir inte med barn låna som e-böcker, pocket eller inbunden på Sveriges samtliga bibliotek och naturligtvis även att köpa hos en bokhandlare nära dig. Läs mer om böckerna