Senaste teve-intervjun 2015

lördag 8 november 2014

Till landet som flyter av mjölk och honung ... Tyskland.


Detta är ett reportage från 2013 producerats av ZDF, vilket är motsvarigheten till SVT.

ZDF, Zweites Deutsches Fernsehen, offentligt TV-företag i Mainz i Tyskland, med förbundsländerna som huvudman. ZDF startades som komplement till ARD, som Västtysklands andra tv-kanalprojekt.

Det var ett mycket intressant och välgjort reportage. Det handlade om den ofattbara fattigdom som än idag existerar i Bulgarien och Rumänien. Mest utsatta är romerna. Romer är lika lite homogena som italienare, tyskar eller annat folk. Det som däremot alltid förekommit är diskriminering av romer oavsett land.

För dem som inte vet, styrdes Rumänien av en diktator, Nicolae Ceasuscu, som avrättades inför kamera av rumäner, som efter år av förtryck tröttnade på den enväldige och barbariske härskaren och hans familj. Även hustrun avrättades med ett skott i huvudet.

I det här reportaget berättar bland annat en familj, som har nio barn och bor i Rumänien, att de varje dag ber till Gud att han ske ge dem chansen att få komma till Tyskland, dit redan tusentals romer funnit en hemvist. För sina nio barn får familjen ett bidrag på 115 Euro i månaden av den rumänska staten. I Tyskland får samma familj 1 800 Euro i barnbidrag. Fadern i familjen säger övertygande att det är inte för de 1 800 Euro i månaden som han vill till Tyskland utan för att barnen ska få chansen till en utbildning och ett bra liv. Familjen tillhör en sträng religiös del av Pingstkyrkan enligt den tyska reportern.

Det här reportaget är bara ett av flera hundra liknande på Youtube från Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Holland, Belgien osv... Och från EU:s fattiga länder i öst väller det in människor till väst och de har bara en enda önskan: Ett bättre liv.

Vi som är uppväxta i väst och har några år på nacken, som jag själv, vi vet att från 1970-talet har vi fått det bättre och bättre, men nu är det oåterkalleligen slut på detta. Alla som kan lägga ihop ett plus ett och får det till två, vet också att det är slut. Inte imorgon eller om ett år ... men inom tjugo år kommer alla västländer att ha en sak gemensamt, och det är att det inte kommer att finnas någon större mängd familjer av det som kallas medelklass. De flesta familjer kommer att tillhöra underklassen. En liten klick, som Wallenbergarna, Ikeas familj osv ... kommer aldrig bli fattiga, utan vara de som styr landet med sina pengar. Och som de flesta redan vet, alltså ni som håller er a´jour med vad som händer, vet att dessa rika på alla sätt de kan försöker smita undan svensk skatt. Tro inte att det ser annorlunda ut i andra västländer. Samma sak där! Mona Sahlins en gång så berömda uttalande: Det är häftigt att betala skatt! gäller inte alla ... 

Och hur betalar vi skola, barnomsorg, sjukvård, tandvård, socialhjälp, polis, åklagare, brandkår, kollektivtrafiken, friskolor osv ... allt om vi tagit för givet i så många, många år? Jo ... just det, med skatteintäkter.

Det som fick USA att krascha, och som fortfarande är en katastrof ( kommer inte att lösa sig under de närmsta femtio åren, min anm.) var girigheten, och inte heller den har försvunnit från planeten Tellus.
I USA har en alltför stor del av medelklassen blivit underklass och därmed försvinner konsumtionen i allt snabbare takt. Så också arbetstillfällena. Och nu kommer jag till det som är vad som kommer att få hela Västeuropa och EU att krackelera. Just det! Arbete!

Idag står över 25 miljoner inom EU utan ett fast arbete. ( utanför EU har jag ingen aning om många miljoner det är.)  Alla dessa 25 miljoner är inte högutbildade, alltså universitet eller liknande. Men även de som har högre utbildning står i kö för ett jobb. De enda som applåderar detta tillstånd är naturligtvis arbetsgivare som tjänar miljoner på grund av att allt fler slåss om allt färre jobb.

Och det säger sig självt. Om en ledig plats som till exempel städare utannonseras och det står 2000 i kö för att få jobbet ... Man behöver inte vara raketforskare för att inse vart det barkar hän. Ett land, Qatar, använder arbetare som toalettpapper. VM år 2022 är byggt med blod och girighet, FIFA är inte utan skuld!


Många är för fri invandring, både partier och befolkning, vilket jag på sätt och vis förstår. Men då måste alla västländer avsluta det som vi idag kallar sociala förmåner. För debet och kredit kommer inte att gå ihop. De sociala förmånerna har i och för sig försämrats de sista tio åren. Det har blivit dyrare med medicin, läkarvård, akutsjukvård och äldreomsorg, men det kommer ändå inte att räcka till för alla. För att förutom de fattiga i Östeuropa som vill till länder med mjölk och honung finns det också 40 miljoner på flykt från krig och fattigdom i resten av världen.

Att USA:s Obama förlorade makten till republikanerna var bland annat ett förslag där alla illegala immigranter, ( kallas papperslösa i Sverige), skulle få legitimitet att stanna i USA. Även om inte röstsiffrorna är särskilt höga i USA, runt 40 %, var valet i alla fall en tydlig signal om att det förslaget inte var något som de röstberättigade ville ha.  


Man kanske ska se på det som händer i världen och EU som en slags rättvisa, om man har en sarkastisk humor! Istället för att vi i väst ska få det bättre och bättre så får alla arbetare i hela EU det lika fattigt. 


Ramona