Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 26 mars 2013

Framgångsrik! Ung! Vacker! Blogg! Twitter! Eller vad händer annars?

Hur ska man hinna? Bara måste hinna!

Idag ser samhället väldigt annorlunda ut mot vad det gjorde för bara 15 år sedan. Då var det spännande med det nya, internet och datorer. Mobilen gjorde sitt intåg.

I samma takt som nätet och mobilen och numera iPaden och smartphonen och iPhonen och e-böckerna och nedladdningsbara Mp3 böcker och... så har tusentals arbetstillfällen försvunnit.

Borta är postkontoren, där man lämnade in och hämtade paket, köpte frimärken och pratade bort en stund med grannarna. För tro´t eller ej, men varje bostadsområde hade ett postkontor. Bankerna hade personlig service, du lämnade in spargrisen, fick mynten uppräknade och satte in kontanterna på kontot. Idag finns det en del bankkontor kvar, men istället för att stå med en levande människa och konversera stoppar du in pengarna i den omvända bankomaten. Det har blivit en banko-tar-maten. Men det gäller bara sedlar.

Förr när du ringde till olika myndigheter fick du en levande röst i örat, nu får du välja mellan att trycka olika siffror för att ånyo få en ny inspelad röst och återigen välja ett nummer.

Idag tittade jag på Malou Efter Tio som intervjuade två framgångsrika, vackra unga bloggerskor. Tyra Sjöstedt per telefon och PT-Fia som satt hos Malou i soffa. Båda dessa kvinnor hade blivit utbrända eller gått in i väggen, ett uttryck man också använder.

Vi vet redan sedan tidigare att Blondin Bella råkat ut för samma sak och vi vet också att de som följer många av dessa bloggerskor är i de flesta fall unga tjejer mellan 10 år och uppåt. Har dessa bloggerskor ett ansvar för vad de förmedlar på sina bloggar? Ja, det tycker jag nog att de har. Av vad jag kan se använder både Tyra och Fia botox för att förstora sina läppar, rätta mig om jag har fel. Men jag tycker att botoxläppar har ett likartat utseende. Är det bra att spruta in botox i läpparna? Tja det beror på, är du  i fyrtioårsåldern och har ett arbete där du måste visa upp ett vackert ansikte titt som tätt är det kanske ett måste idag om du vill kunna försörja dig som kvinna, men att göra det som artonåring, tycker jag nog är dumt, med tanke på att då måste du fortsätta och fortsätta och hur kommer läpparna se ut när du är femtio år?

Många av dessa bloggerskor lever på sin blogg och på det de förmedlar i den. Företag som vill få sina produkter synliggjorda vet att med ex antal tusen besökare på en sida har de en stor chans att få sina produkter sålda och därmed får blogginnehavaren betalt.

Allt handlar till syvendes och sist om att försörja sig, men bloggen blir också en slags livskick om att man finns och syns. De nya sociala medier, som idag har miljoner följare runt om i världen, har blivit en slags icke-plats, ett icke-liv. Är de verkligen på riktigt? Vad händer om någon drar ur sladden på världens servrar? Finns vi kvar då eller har vi alla plötsligt blivit osynliga?

Igår läste jag i Aftonbladet att Lennart Ekdal, en mycket kreativ journalist som varit med på TV 4 sedan starten, nu har tackat för sig och ska starta ett nytt teveprogram, Brottcentralen,  i Aftonbladets webb-teve. Förvånat läste jag om ett teveprogram som redan nu finns på webben, men bara där. Du kan titta på programmet i din dator, iPad och mobil. Min första tanke var: Att om tjugo år finns inte längre några teveapparater.

Många skakar säkert på huvudet och säger jodå visst kommer tv-burkarna att finnas kvar. Men titta dig omkring i din stad, hur många telefonkiosker finns kvar? Nä, just det!

Vi lever i en föränderlig värld, där människor ständigt söker sig själva, ett sätt att försörja sig på, ett arbete, en lägenhet, någon att älska och någon att bli älskad av. Detta har vi gjort i tusentals år och det kommer vi att fortsätta med, men att vi kommer till skada i vår själ och kropp på vägen till framgång, lycka och allt som det för med sig, det får vi numera räkna in i notan. Hur stor notan blir vet vi oftast inte förrän det är försent att betala den.


Ramona