Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 19 mars 2009

Till alla pocket lovers

Till alla som älskar att läsa böcker i pocketformat:
Från och med idag kan du som är en POCKET-LOVER köpa mina samtliga fyra första böcker i pocketformat. I bokhandeln eller på nätet! Har inte just din fysiska bokhandel mina pocket, är det bara för dem att beställa på förlagssystem, som vanligt.


Om du är intresserad av att vilka olika teman som
böckerna innehåller går du in på
http://www.anomar-forlag.se/

och väljer böcker.
Kusingifte ökar risken för fosterskador

Uppdrag granskning ställde den förbjudna frågan, som de kallade den. Frågan som inte ställs till det gifta paret är: Är ni släkt?

Uppdrag granskning ställde frågan på grund av att det genom norska och engelska forksningsrapporter påvisats att barn som föds av makar som är släkt med varandra, som till exempel kusiner, oftare föds med svåra neurolologiska skador.

I Norge och Storbritannien har man valt att INFORMERA. i Sverige har man valt att STICKA HUVUDET I SANDEN. Så ovanligt!

I Sverige för flera hundra år sedan var det troligen också vanligt med kusingifte, av precis samma skäl som många andra folkslag i världen, det ekonomiska skälet. Men troligen också av praktiska skäl eftersom det i Sverige på 1500-1700 talet var långt mellan byarna och man såg med skepsis på de som var utsocknes. Detta trots att det inte blev tillåtet med kusingifte förrän 1845. Kanske var det därför ordet "Byfåne" myntades i Sverige på den tiden.

Men att idag inte upplysa om att giftermål mellan kusiner kan öka riskerna för neurologiska sjukdomar hos barnen är inte rasistiskt.

Till och med i Saudiarabien, som är landet där många kusiner ingår äktenskap, upplyser myndigheterna om riskerna och erbjuder paret blodprover för att se om de bär på gener som kan ge barnet skador.

I Sverige verkar modellen vara: Varför ta upp känsliga frågor? Herregud det kan ju för allt i världen bli besvärligt att tillhanda hålla svaren.

Eftersom gravida kvinnor får frågor om alkohol och tobaksvanor kan man väl ställa frågan: Är du och din man släkt på något vis?

Naturligtvis vore det absolut bästa att redan starta informationen i skolans sexualundervisning. Där det klart och tydligt ska framgå att riskerna med att få barn med neurologiska skador ökar om man gifter sig med någon i släkten.
Vad skulle problemet vara i att ha med det i undervisningen? Ingen alls som jag ser det!


P.s Glöm inte namninsamlingen för Elisabeth Hermon. Länken finns på höger sida.D.s