Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 27 november 2013

Kaniner plågas för att vi ska klä oss i plagg med angora! När får vi kravmärkta kläder?

Kan någon normal människa föreställa sig att ta dessa små djur, lägga dem på rygg och slita av dem pälsen?

Jag kunde inte det tills jag fick reda på det här!

Kaniner plågas för att bli angora från Sveriges Radio!


Nedanstående text är hämtad från programmet på SR-hemsida:


"Tröjor och andra kläder som innehåller angora-ull kan komma från kaniner som har blivit plågade. Nästan all angora-ull som vi har i våra kläder kommer nämligen från kaninfarmer i Kina. Där plågas kaniner när deras päls rycks bort medan kaninerna fortfarande lever. Det visar nu en film som djurrättsorganisationen Peta har filmat i hemlighet inne på en kinesisk kaninfarm." Slut citat.

Ständigt ser vi på på teve om pågående krig runt om i världen. Om självmordsbombare som gladeligen spränger sig själva och andra i småbitar, så egentligen är min fråga om "normala människor" felställd. Visst, självklart är världen fylld av normala, hyggliga, medkännande, empatiska människor, men också av känslokalla, missanpassade, okunniga och elaka människor. Men en sak är jag SÄKER på och det är att allt handlar om "MAKT OCH PENGAR" också när det gäller ovanstående artikel.

Vad behöver t. ex. gerillakrigare och terrorister? Vapen! Hur får man vapen? Jo, man behöver pengar och det kan man få genom kidnappningar, terror och hot.

Hur tjänar H&M, Kapp Ahl och Lindex sina pengar? Jo, genom att köpa så BILLIGT som möjligt så att vi som inte är nerlusade av pengar ska kunna köpa T-shirtar, tröjor, byxor och andra fräcka moderna kläder till en billig penning. Men priset för varan är för dyrt nu när vi får veta att djur plågas ihjäl. Även människor i fattiga länder betalar priset för svenska klädkedjors profit. Stefan Persson har en egen stad, rik som ett troll, likaså hans barn och barnbarn, men är de medvetna om priset för sin rikedom? Familjen donerar stora summor till välgörenhet, är det för att döva samvetet?

Är det dags att vi som konsumenter börjar ställa större krav? Eller ska vi bara köpa och inte tänka på vad vi köper?

Ramona