Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 18 september 2012

Ett liv utan barn. Hur funkar det? Funkar det?

Apropå DN:s ledare från igår den 17 september 2012 med rubriken: "Barn är ingen rättighet", vilken var intressant att läsa. Kommentarerna var till dags datum 71 stycken och många har helt klart fått detta med ofrivillig barnlöshet om bakfoten.

Bokomslaget till vänster ser dystert ut, ja faktiskt som en begravningsannons, men det var inget jag begrep förrän jag fick se boken ute på hyllorna hos bokhandlarna. Första gången jag såg den var på Akademibokhandeln i Femman i Göteborg och då fick jag ett hysteriskt skrattanfall.

Numera är omslaget utbytt och det nya är jag mycket nöjd med, nu berättar omslaget mer om innehållet än just en tom barnvagn. ( Barnvagnen, som är modell 70-talet fick jag låna av SVT:s avdelning för rekvisita) 
Idén till det gamla omslaget fick jag efter att ha bott på Nordenskiöldsgatan i början av 1980-talet. Där finns fortfarande barnaffären "Storken" som jag besökte ganska ofta när jag var mitt uppe i min (mar)dröm att få barn. Och där fanns en liknande barnvagn, och känslan att få lägga händerna kring handtaget var underbar.

Så här ser det nya omslaget ut. Mer av längtan... inte vansinne, även om jag drabbades av det också.

Alltså, så här är det! Om du vill ha barn under din fruktsamma period och inte blir med barn, kommer du med största säkerhet drabbas av ett litet helvete. Manuset till "Älskling, vi blir inte med barn", skrev jag under 1991 fram till 1993 och därefter låg det i en byrålåda. Inte förrän 2008 omarbetade jag det och gavs ut i form av en bok.

Det som gläder mig och som jag hade som förhoppning när den skrevs, var att den skulle vara till hjälp för alla och så har det varit  och är fortfarande. I boken får man följa två par. Ett av dem får barn, det andra inte. Man får läsa om sex, intriger och en desperat längtan efter barn, precis som livet är för många människor.

Än idag är ämnet tyvärr tabu. Alla klarar inte av att hänga en skylt om halsen som skriker ut " Jag kan inte få barn! " och det är ett svårt ämne att diskutera.

Inte heller jag tycker att barn är en mänsklig rättighet, däremot tycker jag att det är en mänsklig rättighet att få samma vård oavsett var man bor i Sverige. Och att vissa landsting erbjuder ett, två eller tre IVF försök är förkastligt. Alla borde erbjuda minst tre! En av Sveriges mest kända IVF docent och överläkare, Lars Nilsson, hjälpte mig med att få till alla fakta rätt i boken och har genom åren blivit en god vän och hans inställning är, att har du gjort fler än sex försök borde du tänka om.

För de som har en skaka-loss-spermiekalsong-modell och lätt blir med barn, ska tacka sin lyckliga stjärna att de slipper traggla sig igenom det lilla helvete det innebär att inte få barn på vanligt sätt. Därför rekommenderar jag alla, vårdpersonal som arbetar med IFV, människor som fått barn på vanligt sätt och alla ofrivilligt barnlösa läsa den. Och du, den finns som e-bok också. Alla bibliotek i Sverige har den!

Boken ger förståelse, som jag läst av alla hundratals mejl jag fått genom åren, och är det något som ofta saknas i dessa fall är det just förståelse.

Att få barn är en del av livet och 
ett liv utan barn är annorlunda
men aldrig meningslöst

Ramona

Ps. Jag har också föreläsningar i ämnet. Ds.