Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 20 januari 2010

"Exponeringen av Fadime ökade skammen"


Rubriken är på inget sätt min, den tillhör Journalisten, branschtidningen för journalister.


Nedan kommer inledningen av artikeln:

4 februari 2002
Mediebevakningen spelade avsevärd roll i den kris som ledde till mordet i familjen Sahindal.För familjen med dess kollektiva släktmoral uppfattades Fadimes offentliga självständighetsförklaring som en förnedrande mediekampanj mot släkten.
Mediebevakningen spelade avsevärd roll i den kris som ledde till mordet i familjen Sahindal.

Varför mår jag illa när jag läser detta? Därför att jag får en känsla av att det åtminstone inte på den tiden var okej för media att berätta om "verkligheten" och det har enligt min uppfattning inte hänt särskilt mycket efter Fadimes brutala mord, som hennes egen pappa såg till att bli utfört.

Jan Guillou som alltid vill gaffla om än det ena än det andra, hade en krönika i Aftonbladet om att mordet på Fadime inte handlade om religion. Visst det kanske det inte gjorde, men det handlade om en sjuk kultur som packades ner i resväskorna samtidigt som familjen anlände till Sverige och det är inte den enda familjen som packat ner fel värderingar på resan hit. Dessvärre är svenska myndigheter fortfarande lika menlösa som dagen i svensk almanacka där detta firas.

Samma dag som Patrik sladdade med bilen och kraschade mot en vägg, för övrigt samma dag som Fadime och Patrik skulle flytta ihop, ringde jag till den ansvarige polisen och frågade om de verkligen hade utrett om det var en olycka med tanke på omständigheterna. Poliskommissarien försäkrade mig att så var fallet. Eftersom de visste vad som fanns i bagaget hade de mer eller mindre röntgat bilen och inte hittat något fel. Idag skulle jag nog vilja säga att det inte behövde ha varit fel på bilen. Det hade räckt om någon i Fadimes familj visste hans färdväg och bländat honom, eller på annat sätt skrämt upp honom på vägen. Men detta kommer vi aldrig att få reda på. Här är Aftonbladets artikel om händelsen

Det vi vet är att Fadime blev mördad och att även Pela och hur många fler vet vi inte. Mona Sahlin klämde fram krokodiltårar, men vad har egentligen hänt efter Fadimes död? Jo, den socialdemokratiska ordföranden för kvinnoförbundet, Nalin Pekgul, kämpar ensam i Tensta mot radikala islamister som helst vill att kvinnor iklädda burkor kryper omkring på gatorna fem meter bakom mannen.

Vi har extrema islamister i Göteborgs förorter som vill skrämma slag på normala muslimer så att de inte går på dans och lyssnar till musik.

Vad är det egentligen vi går till mötes? Ja, inte är det mer frihet och demokrati om vi inte sätter ner foten och skriker i falsett. Hur många Fadime och Pela ska mördas innan det blir försent?

Inte vet jag men genom Fadimes brutala mord fick jag upp ögonen och ringde till och med till Röda Korset och bad dem upprätta en insamling ENBART för kvinnor och män som kunde bli offer för kulturella eller religiösa hedersmord. Svaret jag fick var: Nä, vi har redan en speciell insamling för våld mot kvinnor och vi kan inte upprätta en speciell insamling för just det här!

Bullshit! Idag går det alldeles utmärkt att samla in speciellt för Haiti, alltså går det att skapa en speciallinje enbart för hedersmord. Så gör det! Gör någon nytta för en gångs skull! Eller finns det redan en insamling som går till enbart detta, upplys mig och jag sätter in pengar omedelbart!

Jag tänker ofta på Fadime. På något konstigt sätt gick hon och hennes kärlek till Patrik rakt in i mitt hjärta. Kanske hade jag en känsla av att känna igen mig själv...


Hoppas att du och Patrik fick er egen himmel.

Ramona

REKLAM för mina böcker...

Här kan du om du inte vill ha erbjudandet om fyra pockets för 119:- inkl.frakt också låna eller köpa mina böcker i e-boksformat:

Från Elib kan du klicka till dig ditt bibliotek var du än befinner dig och låna alla mina böcker som elektroniska (e-böcker). Ladda ner dem till din dator, mobil eller om du har en läsplatta, alldeles gratis!

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Skriver du för att bli berömd? Satsa i så fall inte på en tegelsten!Vad är det som kan göra att en bok blir omtalad som en av Sveriges bästa?Tror du att den behöver vara på 400, eller kanske 500 sidor?

Glöm det! Det räcker med 173 sidor. Hemsöborna av August Strindberg är enligt de flesta litteraturvetare ett mästerverk, gjordes till film, som jag personligen tyckte var jättebra. Fast det handlar kanske inte så mycket om boken, som om manusförfattare och skådespelare.

Många litteraturvetare anser att August Strindberg var banbrytande och tillhör en av Sveriges mest betydelsefulla författare. En av orsakerna, förutom sitt skrivande, verkar vara att han blev förbannad på allt och alla med jämna mellanrum.

Marcus Birros bror, Peter, har nog alltid haft August som sin stora idol. Vilket jag nog upplever som aningen märkligt, för så gudomlig var han inte. En del brevkorrespondans från den tiden beskriver August som en riktig sur och kärlekskrank gubbe. Jag menar, om man tänker efter lite, hur stor konkurrens hade egentligen August Strindberg? Hur många författare fanns det?

Inte många hade råd att låta sina barn gå i skola för att lära sig läsa och skriva, inte många hade ens råd att köpa en bok, potatis och fläsk var nog viktigare för de flesta familjer. Det är som det brukar vara, människor som gjort någon form av insats under sin livstid blir inte hyllade förrän efter sin död. Och då är de plötsligt så fantastiska att det inte ens finns gränser för hur fantastiska de var. August Strindberg tillhör helt klart den kategorin.

Bilden till vänster är Peter Birro
tagen från Expressens hemsida nöje
fotograf Leif Jacobson

Så satsar du på att skriva en roman, är det inte antalet sidor som är det viktigaste utan vad du fyller sidorna med!


Nedan MASSOR AV REKLAM för mina böcker...

Här kan du om du inte vill ha erbjudandet om fyra pockets för 119:- inkl.frakt också låna eller köpa mina böcker i e-boksformat:

Från Elib kan du klicka till dig ditt bibliotek var du än befinner dig och låna alla mina böcker som elektroniska (e-böcker). Ladda ner dem till din dator, mobil eller om du har en läsplatta, alldeles gratis!

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Ha en kul lellelördag!
Ramona