Senaste teve-intervjun 2015

lördag 30 januari 2010

Att läsa en "bra" bok och fatta nada! Hur vanligt är det?


Efter att ha sett och hört Herta Müller och Björn Ranelid, bestämde jag mig snabbt för att köpa deras böcker.

Båda gjorde väldigt gott intryck på mig, även om det var på olika sätt. Först köpte jag "andningsgungan" av Herta Müller. Jag försökte och försökte, men gav upp. Upplevde språket som oförståeligt, krångligt och störande.

Min mor, som är tyska, lånade boken på originalspråk. Det var inte en dugg enklare. Även hon gav upp!

Björn Ranelid som talar lika vackert som fåglar sjunger, hans böcker var tyvärr inte heller något för mig. Den första, av tre pocketböcker, som jag startade med var: "Till alla människor på jorden och i himlen". Innehållet i boken blev alldeles snurrigt. Var jag i början av berättelsen eller i slutet? Hade jag inte alldeles nyss läst det här? Till slut gav jag upp. Jag blev totalt utmattad efter att ha hackat mig igenom meningarna.

Okej, då ger jag bok nummer två chansen! "Lustmördarna", och i början gick det hyfsat, men efter 40 sidor hade läslusten ramlat ur soffan och boken förflyttades upp på bokhyllan. Nu vet jag inte ens om jag ger den tredje boken en chans, inte än i alla fall!

Jag är en enkel människa, med enkla behov och kanske är det därför som jag inte heller orkar med "tunga och, enligt litteraturvetare, fantastiska litterära verk. För mig är det fantastiskt när jag begriper innehållet och dessutom fått flera timmar av underhållning på ett roande eller dramatiskt vis.

Det finns en mängd litteraturbloggar på bloggtoppen.se under kategorin litteratur, och ibland hoppar jag runt av nyfikenhet. En del är kul och lättlästa, medan andra är som segt kletigt tuggummi.

Vi är tusentals svenska författare och vissa av oss bloggar, men det är stor skillnad på hur vi uttrycker oss, vilket gläder mig. Det är detta som har gjort att vi alla har lyckats med att få tillräckligt många läsare.

Ibland får jag känslan av att en del författare helt enkelt vill hitta på ord och krångla till texten för att de ska uppfattas som annorlunda. Är det så? Själv är jag orkeslös och har ingen lust att uppfinna hjulet en gång till. De ord som finns tillgängliga räcker för mig.


P.s Jag tycker lika mycket om Herta Müller och Björn Ranelid som innan, trots böckerna. Det lyser om dem och de har mycket att ge av sig själva till oss andra. D.s

Ha en go lördag, med allt vad nu det kan innebära!

Ramona

REKLAM för mina böcker...

Här kan du köpa mina fyra pocket till ett pangerbjudande fyra pockets för 119:- inkl.frakt


Från Elib kan du klicka till dig ditt bibliotek var du än befinner dig och låna alla mina böcker som elektroniska (e-böcker). Ladda ner dem till din dator, mobil eller om du har en läsplatta, alldeles gratis!

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON