Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 16 december 2009

F-ordet har ökat i pris. Vad är du beredd att pröjsa?


Allt har ett pris och för en del är taket redan nått. Hur är det för dig?
Vi pratar om böcker, pocket, inbunden, ljudbok eller e-bok.
På försäljningspriset (F-priset) grundas författarroyaltyn.

Akademibokhandeln, Coop och Bokus är numera ett gemensamt företag. Tillsammans står de för var fjärde bok som säljs i Sverige.

Och det är mååånga böcker det! Genom att ha en stark plats kan de också pressa priset av förlagen. Även om Bonniers, Norstedt och Piratförlaget är stora och har mycket pengar finns det minst 800 förlag som INTE har resurserna som krävs.

Om en författare får, säg 25 procent av F-priset och det är 89:- blir det inte mycket kvar till förlaget om de ska stå för reklamen, rabatterna och ett ord som heter marknadsföringsbidrag.

Marknadsföringsbidrag är en summa som du som förlag betalar när en kedja som Bokia tar in böckerna centralt. Samtidigt är marknadsföringsbidraget ingen garanti att ditt förlags böcker får en bra plats i samtliga Bokias skyltfönster. Eller att ditt förlags böcker får bästa platsen i Bokias butiker.

Att ta in böckerna centralt betyder att samtliga Bokias butiker får ex antal av förlagets titlar.

Samma sak gäller naturligtvis för samtliga butiker i Akademibokhandeln, Coop och på Bokus.
För att du som förlag ska klara av att ge rabatt till höger och vänster och upp i taket höjs F-priset som i sin tur ger mer till författaren. Men så kommer den där lilla förbannade haken som alltid dyker upp. Böckerna som köptes in centralt kan komma i retur till förlaget och då är det bara för förlaget att vränga lädret och pröjsa tillbaka till Bokia/Akadamibokhandeln med flera.

Så här går det runt och för små förlag gäller det att hålla sig framme i kön. Det gäller att äta eller att bli uppäten. Jag är hungrig!

Uppgifterna har jag tagit ur den eminenta branschtidningen Svensk Bokhandel , som alltid har bra och intressanta artiklar för oss som är författare, förläggare eller för dig som bara är intresserade av hur det egentligen har gått till att just den boken du har i näven, när du står i kön för att betala i Akademibokhandeln, blev ditt val.

Vad styrde ditt val av bok? Priset? Reklamen på TV eller var det en slump? Hur mycket är beredd att betala för inbunden bok? För en pocket? För en ljudbok? För en e-bok? Har du ett tak?


Från Elib kan du klicka till dig ditt bibliotek var du än befinner dig och låna alla mina böcker som elektroniska (e-böcker). Ladda ner dem till din dator, mobil eller om du har en läsplatta, alldeles gratis!

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares jul-erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Ha en bra lelle lördag.

P.s Min kära mamma är fortfarande kvar på ÖS och personalen är som alltid guldklimpar!D.s

Ramona