Senaste teve-intervjun 2015

lördag 10 maj 2014

Vad gör ett folk rikt och framgångsrikt? Jo det här ...

För den som inte kan engelska ska jag översätta vad den kostymklädde mannen på pengaberget vrålar till den lille:

Your greed is hurting the economy ... betyder: Din girighet skadar ekonomin.

Och den lilla mannen/kvinnan med plakatet har följande lydelse:

RAISE the minimum WAGE ... betyder: Höj minimilönerna.

Många kanske tror att välstånd kommer av sig självt, att jobb skapas av politiker och att ingen behöver betala skatt. Så är inte fallet. Tänk om!

Härom kvällen tittade jag på TV4 Fakta, ( kan varmt rekommendera den kanalen) och såg en dokumentärfilm som handlade om en väldigt liten man, alltså kort i rocken, med med en väldigt stor hjärna och stort hjärta, mannens namn är säkerligen obekant för många, men inte i USA. Hans namn är Robert Reich.

På tyska betyder ordet " Reich" rik, och Robert Reich är nog både rik på pengar och kunskap. Men utöver detta är han också en mycket flitig föreläsare om ekonomi, världens och USA:s. För dessa hänger ihop. Ingen tror väl på fullt allvar att Sverige är ensam i universum?

I dokumentären berättade Robert Reich om att det finns 400 personer/familjer som är rikare än de rikaste och de styr politiken i USA med sina rikedomar. De lägger miljoner och åter miljoner dollar för att "rätt" person ska komma till makten. Med rätt person menas en person som de kan få hjälp av i sina egna affärer och genom detta få än mer pengar att lägga på hög.

Enligt Robert Reich finns det en faktor som är viktigare än allt annat för att ett land ska må bra och det är att ha en välmående medelklass. Om detta saknas kommer landet sakta men säkert gräva sin egen undergång.

Att ett fåtal miljardärer besitter ett lands tillgångar genererar inte arbeten. Dessa girigbukar skapar inga jobb. De investerar inte människor, för det ger inte fler sedelbuntar. De flyttar pengar till olika fonder, vars enda uppgift är att öka sedelbuntarnas storlek.

Att som i USA sälja och flytta företag till länder med billigare arbetskraft ( känns det igen? ) gör inte USA:s befolkning rikare eller ökar skatteintäkterna. Tvärtom!

Idag finns det miljoner människor som under början av 2000- talet var medelklass men idag är de fattiga och underklass. Deras hus är till salu. De arbetar, om de har arbete vill säga, åttio timmar i veckan genom att ha två låglönearbeten för att kunna bo och äta. Från dessa låglönejobb kan de inte spara, inte ha sjukförsäkring, inte gå till tandläkaren, inte åka på semester och framförallt kan de INTE shoppa! Per automatik gör detta att skatteintäkterna sjunker och därmed blir allt de egentligen behöver, som skola, vård och omsorg, mycket dyrare.

På 1950-talet när USA började sin blomstringstid var de flesta universitet gratis och befolkningen utbildade sig, fick jobb, skaffade hus, barn och bilar. USA:s ekonomi gick som på räls samtidigt gick det också bättre och bättre för den västliga delen av Europa. Östeuropa var lamslaget av Sovjet med sin kommunistiska era, som alla vet hur den slutade.

Samma universitet som var gratis i USA på 50-60-talet kostar idag minst 12 000 dollar per termin och barn.

Robert Reich har blivit kallad "kommunist" vilket är nog bland det värsta man bli kallad om man är amerikan, men han tar det med ro. Han är inte och har aldrig varit kommunist, däremot ser han att USA är på väg mot ett stup och vill varna för konsekvenserna av detta. De som kan sin historia vet vad som hände den svarta torsdagen den 29 oktober 1929. Den stora börskraschen.

Och enligt Robert Reich marscherar västvärlden rakt emot samma katastrof med raska steg.

Se dokumentären via länken om du kan engelska eller se den via TV4 Fakta. Att den kommer skaka om dig är jag säker på och den är värd varje minut av ditt liv.

Visst påminner hans utseende om Kjelle Bergqvist?

Ramona

Recension av Korsfäst på Klädesholmen av Britt-Marie "Bim" Kullin

Har fått en jättefin recension av Korsfäst på Klädesholmen av Britt-Marie "Bim" Kullin som du kan läsa här!

Stort tack!

Ramona