Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 18 mars 2009

Skållade grisar levande! Avtrubbade människor?

Varje gång det uppdagas att djur plågas, skriker det inom mig. Det rycks fjädrar ur levande skrikande änder. Kossor piskas med käppar när de stapplar uppför skrangliga landgångar som leder upp i slaktbilens gallerförsedda utrymme.

Får i Australien lades upp som en grevéostar på ett fat, spändes fast, därefter togs ett osthyvelliknande föremål fram och det ylande fåret skrapades blodig i rumpan.

Nu är det grisar som kokas levande. Varför tappar människan sin empati? Varför blir en del avtrubbade och känslokalla? Vi människor ska ju vara det tänkande däggdjuret. Det enda däggdjur som kan tänka logiskt.

Innan vetenskapens framsteg trodde människan länge att djur inte kände smärta eller ångest. Nu vet vi att det inte är sant. Djur kan fortfarande inte spela schack, men chimpansen Santino i Furuviks Zoo utanför Gävle, kan i alla tänka ut i förväg att han vill kasta sten på förmiddagens besökare, men Santino är undantaget från regeln.

Djur har instinkt. Det påstås bland annat att vissa djur kan ana sig till en jordbävning långt innan strecken börjar hoppa upp och ner på seismologen. Att förutspå jordbävningar är inte något vi människor lyckats med än.

Tamboskap är livsviktigt för oss människor. Jag vet att veganer och vegeterianer också lever och har hyfsad hälsa, men jag inbillar mig att på grund av vår tandstatus med 28 tänder inklusive tuggtänder är konstruerade för kött och inte som det är för kaninen eller haren, två framtänder som slits ner under tiden djuret gnager sig fram i livet.

Under krigstid förvandlas vanligtvis en del människor till en blandning mellan vampyrer och Frankensteins monster, men det händer även under fredstid. Det finns ingen bortre gräns för hur utstuderat vidrig människan kan bete sig mot både djur och medmänniskor. Ordet varför, känns alltid så futtigt i dessa sammanhang. Men faktum kvarstår, det finns och kommer tyvärr alltid att finnas vidriga människor, som utnyttjar sin ställning, saknar empati och i vissa fall också är i avsaknad av en emotionell intelligens.

En stor del av dessa människor hamnar i fängelse medan andra lyckas få miljoner i lön och ovanpå det bonus.
P.s Glöm inte att skriva på namninsamlingen för Elisabeth Hermon. Till höger på sidan finns länken. D.s