Senaste teve-intervjun 2015

fredag 10 september 2010

Rebecka och MonaLisa är borta för alltid. Visa respekt för de anhöriga.

MonaLisa (överst i bild) och Rebecka är borta för alltid. Familjerna är förkrossade och jag vet vad de går igenom. Att förlora ett barn, eller en syster, nära släkting är en chock och det kommer ta lång tid innan livet kommer tillbaka om än i andra former. Det blir aldrig detsamma igen. Det kan det inte bli.

Varför skriver jag om detta? Inte för att vi bara bor någon mil från platsen, utan för att Thommy, min make, körde förbi platsen någon minut efter att detta fruktansvärda hade hänt. Thommy såg, vad han först trodde var ett djur, som låg orörligt på gång- och cykelbanan. Han såg tre personer med chockade ansiktsuttryck stå med mobilerna i örat. Han saktade in och blev djupt chockad när han förstod att det han såg var en människa. Några meter längre bort låg ytterligare ett orörligt bylte, återigen en människa. Thommy blev så chockad att han inte klarade av annat än att köra förbi så fort han kunde. Thommy såg också att tåget stod still på och eftersom det redan stod tre personer och ringde fann han det lämpliga att lämna platsen inte stå och stirra. 
   

Det finns en sida på nätet som heter Flashback, det är en sida för många olika karaktärer. En del av dessa är som kloakråttor. Listiga och illa omtyckta. En del vettiga. Flashback har en moderator. Men denne har tydligen tagit Time Out i det här fallet. Det finns en mängd skräp som i den här tragedin är klart olämplig.

Jag vet hur familjerna känner sig. Jag har som barn upplevt döden på nära håll och våra familjer blev sig aldrig lika igen. Visa respekt. Två unga liv är borta, två liv som hade så mycket att ge. Jag hoppas att alla de ungdomar som fanns i dessa fina och vackra flickors närhet inser allvaret i livet och hur snabbt livet kan förändras. Vi , jag och min make Thommy, ger vårt djupaste deltagande i familjernas sorg. Det tycker jag att alla ska göra.

Ramona

De mindre förlagens kamp mot de större. Hur kommer det att sluta?


Tavlan föreställande David i kamp mot Goliat är ett mästerverk av Caravaggio och finns på Wikipedia.

I dag i Svensk Bokhandels nättidning finns artikeln om de mindre förlagens kamp mot de två stora dominerande förlagen i branschen som Bonniers, Nordstedts och den näst intill obefintliga möjligheten att påverka i "Förläggareföreningen" som kostar skjortan att vara med i. (Jävligt dyrt om du frågar mig)

Augustpriset, som anses prestigefyllt inom branschen går till 75 procent av fallen till antingen Bonniers eller Nordstedt. Har de i 75 procent av fallen den bästa litteraturen? Inte vet jag, men nog är det märkligt när det finns åtminstone tolv mindre förlag med en utgivning per år av c:a 20 titlar, vilket blir 240 och lägg därtill alla de andra förlagen som Stevaligruppen har under sitt paraply.

Ja, vem ska läsa alla dessa hundratals nya titlar? Finns det ett underlag för alla dessa författare?

Bokhandlarna kämpar om sina kunder och vissa bokhandlare blöder okontrollerat.

Minns du bensinstationerna på 60-talet? Där fanns bensin, inte ens en dagstidning. Att gå in i en bokhandel på den tiden kändes högtidligt.

Bonniers, som numera äger Pocketgrossisten, har under en prövningstid omvandlat vissa ICA Kvantum till minibokhandlare, de kallas Shop-in-shop. ICA Kvantums ägare Claes Ottosson i Hovås är mycket nöjd. Tidigare sålde de böcker för 5 000 kronor i veckan, numera för 35 000 kronor. Men någonstans finns det av naturliga skäl en eller kanske flera bokhandlare som gjort en förlust, där Claes Ottosson gått med vinst.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Bokbranschen är som den bästa och värsta thriller. Ingenstans finns det så många underligheter och jag vågar påstå också kartellbildningar, som inte är synliga men de finns där. Under tiden som jag skrev "Mord under Tjörn Runt" , som har en handling som utspelar sig inom förlags och bokbranschen, fick jag tips av människor inom branschen, därför tyckte jag det var hysteriskt roligt att läsa recensionen av  Bo Lundin (Sydsvenskan) där han uttryckte att jag i min deckare hade vanföreställningar om branschen. Nåväl nu är ju inte deckare "sanna" böcker, utan ska vara fria fantasier, därför är det nästan märkligt att Bo Lundin just ville påpeka mina "vanföreställningar"...hm...

Att bokbranschen är under stor förändring är inget att hymla om. Hur det kommer att sluta? Ja, den som lever får se...

Ramona


Tänker Du på att det bara är tre månader kvar till första advent? Nä, jag fattar. Men just nu har förlaget ett kanonerbjudande.   Kolla här!

Nu är det dags att planera inför julen. Är inte det lite väl tidigt? Inte alls, nu har anomaR Förlag specialerbjudanden som du bara inte inte vill missa! Ta en titt i webshopen ! Betala direkt! Enkelt och säkert!

Nu kan du köpa Glenn Forrestgates självbiografi "När mardrömmen blev sann" till rabatteras pris. Enbart 99:- i Webshopen! Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Här kan du låna/köpa beställa mina böcker som e-böcker. Elib

Här kan du köpa mina redan utgivna titlar på nätet.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON