Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 4 mars 2010

Münchhausen by proxy, en ovanlig sjukdom, som kan innebära livsfara för ett barn.

Münchhausen by proxy, är en psykisk sjukdom, som oftast drabbar kvinnor.

Det påstås att anledningen till varför kvinnor utför handlingar, som kan leda till att barnet dör, är att de själva som barn blivit förbisedda eller inte älskade.

Men egentligen är det ingen som vet orsaken, bara att den finns. Sjukdomen är döpt efter den mytomaniske, äventyraren och militären Baron Karl von Münchhausen, som under 1700-talet blev ökänd för sina vilda lögnaktiga historier.

I Sverige påstås det finnas mellan 3-10 fall per år, och motsvarande siffra i USA är 1 200.

Kvinnor som får sjukdomen, behöver inte ha egna barn, de kan också döda andras. Mest känd är, Genene Jones som 1985, dömdes för mord och ett mordförsök på barnavdelningen på sjukhuset i San Antonio, Texas, där hon arbetade. Jones misstänks för ytterligare 49 mord.

Wendi Scott, född 1975 i Maryland var ett skolexempel, men det finns också de som blivit falskt anklagade.

Problemet för läkare och annan sjukvårdspersonal är att kunna avgöra om barnet är sjukt på riktigt, eller i livsfara på grund av sin förälder.

Mamman levererar oftast en trovärdig historia och eftersom det inte står stämplat i pannan, MÜNCHHAUSEN, gör läkarna allt för få barnet att må bra.

Ett känt fall, som dramatiserades till tv-film, var riktigt ruggig. Mamman följde ständigt med sin sjuke son till sjukhuset och satt vid hans sida. Tog med sig mat hemifrån och det blev maten som fällde henne. Den visade sig innehålla gift och vid avslöjandet visade det sig att hon bytt identitet, och att pojken var hennes andra barn. Det första barnet hade avlidit, många år tidigare, i en annan delstat.

Jag tog upp det här efter att ha tittat på TV4 Fakta, som jag ofta gör. Men jag har sett fler filmer och dokumentärer om just detta. Om det är mellan 3-10 fall i Sverige om året, tycker jag att det är oerhört viktigt att ta upp detta till allmän debatt, för om man ska tro på experterna, är detta inte en sjukdom som kan botas.

Vilket gör det fruktansvärt svårt för alla inblandade, pappa, syskon, far- och morföräldrar, vänner och bekanta. När och hur ska de kunna veta att barnet i deras närhet "kan" ha en förälder som är drabbad av Münchhausen by proxy? Eller tänk om det INTE är Münchhausen by proxy och mamman blir falskt anklagad? Hur jävligt är inte det?

Ramona


Har du en läsplatta? Då kan du låna eller köpa mina e-böcker, som har börjat bli riktigt poppis. Jätttekul! här på Elib.se

Nedan kan du klicka dig fram till näthandlares REA REA erbjudande av mina samtliga böcker:

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON