Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 16 april 2009

Hur positivt är det att bli arbetslös?

Är frågan felställd? Ska det vara negativt att bli arbetslös? Är det kanske både och?
På 1990 talet var vi många som blev friställda, ungefär 100 000 på ganska kort tid. Själv arbetade jag på Stena Line Germanica, som gick mellan Göteborg och Kiel under lågsäsong och trafikerade även T/R Göteborg/Fredrikshavn under högsäsong. Då var det åka av, vill jag lova.

Nåväl, vi var c:a 150 personer som blev uppsagda i den första vändan och eftersom jag tillhörde befälsidan hade jag Trygghetsrådet vid min sida, vilket gjorde att jag omedelbart blev väl omhändertagen. På tapeten stod att lära sig hur en dator fungerade. Efter kurser av olika slag var det dags att söka arbete. Jag fick ett kanonjobb på ett litet företag i Lerum. Albert Karlson AB.

Eftersom jag bodde i Göteborg tog jag bussen till centralen, pendeltåget till Lerum och därefter var det en promenad på c:a 20 minuter till industriområdet där företaget huserade.

Mitt arbete var att sköta importen av hobbyprodukter likt de som Panduro sysslar med. Det vill säga, sidenfärger, sidentyger,pärlor av alla de slag, porslinsfärger, egentligen allt som du behöver för att skapa ett konstverk av något slag.

Vi var c:a fem personer på kontoret, tre på lagret och ute i Sverige fanns tre-fyra säljare. Varje år var det mässutställningar, en i Borås och en i Stockholm. Det var slitigt men lärorikt.

Vad vill jag ha sagt med allt detta? Jo, att om du är arbetslös, eller är på väg att bli det, ska du kanske inte alltid se det som något negativt utan kanske är det början på något nytt? För hur mycket vi än vill gnälla över Sverige är det ett fantastiskt land att bo i, och inte minst vad det gäller vår välfärd. Alla vill inte betala skatt, särskilt inte de med feta bonusar, vilka borde betala med glädje, men alla som behöver hjälp vet i alla fall en sak: Vi har rätten att kräva den!

Ibland är det svårare att få hjälp, det har även jag råkat ut för, men det gäller att vara som en åsna, enveten till tusen. Ge inte upp! Ge inte upp! Alternativet till att ge upp är inget att ha, så ge inte upp!


Är du lässugen och gillar pocketböcker? Nu finns alla mina tidigare böcker i pocketform. Min senaste deckare Lyckohjulet är inbunden. Böckerna utspelar sig huvudsakligen i Göteborg och på västkusten. Du kan alltid besöka din näthandlare och läsa mera om böckerna:


Adlibris

Bokus

Bokia.se

CDON

Kulturbutiken


P.s Fram till söndag är det namninsamlingen för Elisabeth Hermon, därefter tar jag bort länken, som ligger på höger sida. D.s