Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 14 oktober 2009

Varför skriver du deckare?Varför skriver du deckare?

Det är en fråga som jag ofta får av både journalister och läsare.

Mitt enkla svar är att jag älskar hämnd!

Många har en dröm om att bli författare. Det hade inte jag.

Jag drömde om att bli advokat och sedermera åklagare. Och jävlar vad jag hade satt dit dem!

Den drömmen tog en syokonsulent död på illa kvickt.

Men efter att jag skrivit av mig en stor sorg upplevde jag en slags befrielse. Efter det förstod jag att detta kunde vara ett sätt att ta död på mina demoner.

Bilden på mig vid tre års ålder förklarar kanske lite hur jag hade det. I smällkalla vintern var jag inte klädd för kyla. Anledningen? Inga pengar och utländska föräldrar och bilden är tagen i Sverige, Målsryd.

Jag vet exakt varför jag blir så förbannad när jag hör personer som Marcus Birro eller andra som kallar sig författare/litteraturvetare spy ut sin galla över deckare och kallar dem för kiosklitteratur och underhållning.

Hur kan de påstå sig veta att alla deckarförfattare tänker lika? Camilla Läckberg har sin anledning, Anna Jansson sin och jag har min. Och min anledning till att jag skriver deckare är att jag vill må bra psykiskt. Ingmar Bergman levde ut sin ångest genom sina filmer. En del poeter skriver mörkt och tunnellikt.

Jag dödar min ångest med att döda människor med bokstäver. Jag förhärligar inte brottslingar. Jag har inte en kommissarie som älskar klassisk musik och inte heller dricker han whisky. Däremot älskar han Julio Iglesias och öl.

I mina deckare finns humor, vardagshändelser, samhällsproblem, misshandel och strålkastare på offren.

Om inte jag hade haft humor hade jag inte ens orkat ta mig till min 40 års dag. Om jag inte hade skrivit deckare hade jag inte orkat skriva på min självbiografi Ändhållplats Sverige, vilket jag gjort i fyra år och än är jag inte klar. Det är en svår bok för mig att skriva.

Om jag inte hade skrivit deckare hade jag inte mått så bra psykiskt som jag gör idag. För i mina deckare tar jag hämnd och hämnden är lika ljuvlig varje gång.

Marcus Birro gör exakt samma misstag som alla som kallar sig litteraturvetare, han drar alla deckarförfattare över en kam. Fullkomligt obegripligt dåraktigt!


Här är två inlägg på Newsmill om fragment av mina egna upplevelser . Nr 1 och nr 2


Ungefär som att jag skulle säga: Alla poeter befinner sig nere i djupet och i sin förtvivlan trampar de vatten, allt för att orka dra ytterligare ett andetag.

Utomordentligt fånigt!


Ramona

Vem kommer att våga rösta nej till FRA 2.0?

Hallå där! Stopp! Du tänker väl inte rösta ja till FRA?

I morgon ska den eminenta politiska kåren trycka på en knapp. Antingen är den röd eller så är den grön.

Hur många riksdagsmän/kvinnor kommer att sitta på sin plats?

Hur många kommer att våga rösta av övertygelse och inte för att partipiskan viner? (eller läs finfina uppdrag som belöning)

De som INTE kommer att rösta som partiet förespråkar kan börja leta efter mössa och vantar, det kommer att bli kallt!


Förresten om nu FRA 2.0 går igenom är det okej om vi buggar Bodström då? Eller Mona Sahlins telefontrafik med alla sina kompisar. Eller är det så att alla politiker som vanligt inte omfattas av samma skitiga lagar som alla vi andra?

Jag ger mig faaan på att politikerna har uteslutit sig själva från avlyssningslistan. Annars är de ju helt rubbade om de säger ja till FRA. Ja, så är det! Röstar de ja till FRA är den enda andledningen till att de inte själva kan bli avlyssnade... Eller?


Det ska bli mycket intressant det här...

Bara tänk att DU kan bli avstängd från internet av oklara skäl! Bara tänk tanken... det svindlar... men så kan det faktiskt bli...

P.s Det ska finnas en MYNDIGHET där du ska kunna överklaga ett ärende. Hahahahah och den myndigheten är inte tillsatt av kompisars kompisars kompisar?D.s


Ramona