Senaste teve-intervjun 2015

måndag 28 juli 2014

Värdegrund är detsamma som avgrund

I Sverige finns, som jag berättat tidigare i bloggen, en mängd nya ord som är rena rama fnyset.

I det här inlägget ska jag ta upp ordet: Värdegrund.

Istället för att vi, som bor i ett och samma land, ska dra åt samma håll är det primära att alla ska dra åt sitt håll. Ingen behöver längre se till det som en gång byggde Sverige som landet det en gång varit. Och glöm att vi någonsin kommer tillbaka till den tiden. Det är försent såvida inte ett tredje världskrig skulle bryta ut.

Så varför pratar svensk media och politiker om ordet värdegrund så ofta? Hört talas om hjärntvätt någon gång? Kineser, nordkoreanska polisen och även CIA använder sig av vattentortyr. I Sverige, som är ett pyttelitet land i förhållande till stormakter som USA, Ryssland, Tyskland och Kina, används medier. Särskilt de som vi betalar för som SR och SVT och även TV4, lägg därtill DN, Expressen, Kvällsposten och GT. I ett så här litet land finns ingen mediekonkurrens värd namnet.

Alla är dock inte alls bakom flötet och metar, utan sitter vid sina datorer och läser nyheter från hela världen. Och som inte det räcker har vår älskade granne Danmark med sin Public Service radio startat ett program som har namnet: Danmarks röst, med programledare Mikael Jalving, som just nu är på semester och ersätts under tiden av Eva Rusz, legitimerad psykolog.  Allas vår kände före detta KGB agent Jan Guillou, som på fullt allvar påstår att han som pojkspoling enbart tog kontakt med KGB för att infiltrera, skrev en krönika om Danmarks röst i sin älskade kommunistiska Pravda, nej tidningen heter visst Aftonbladet, där han som alltid ljuger hej vilt och låtsats som om att han är den ende som begriper. Han är troligen den ende som aldrig fattar nåt men inte fattar att han inte fattar.  Här kan du läsa eländet han skriver om du orkar! 

Så varför har jag ingen respekt för Jan Guillou? För att jag har hört och sett mannen i full aktion i ett ämne som han inte hade en susning om men där han gladeligen drog fram skölden och svingade svärdet över den som hade kontrollerat fakta.


Värdegrunden skördar liv

Nå, tillbaka till ordet "värdegrund" som inte började användas i Sverige förrän på 1990-talet. En som skrivit en fantastisk krönika om ordet är Julia Caesar, en pseudonym, och den handlar om kvinnan som arbetade ideellt på Röda Korset och där en man, välkänd av polisen sedan tidigare med ett långt kriminellt förflutet, spelade in kvinnan utan hennes vetskap, alltså mannen är inte anställd på SVT eller agerade i Uppdrag gransknings namn, utan som privatperson ställde han frågor till kvinnan. Ungefär som att du blir inspelad av någon främmande människa när du är ute på stan eller arbetar, utan att du får veta om det.

Här ett utdrag från Julia Caesars krönika:

"Mannen heter Daban Ibrahim, är 23 år och irakisk kurd. Han smygfilmade deras samtal med sin mobiltelefon. Samtalet handlar om ungdomsarbetslöshet och hur man bäst hjälper människor. Barbro Feldt säger att hon tycker att människor ska hjälpas där de är och att i Sverige ska svenska ungdomar hjälpas i första hand.

 Aftonbladet tar ställningDaban Ibrahim ställer ledande frågor och har en aggressiv ton, som om han håller förhör med Barbro Feldt. Det är uppenbart att han anser att hon och övriga svenskar är skyldiga honom något. Han lägger ut filmen på Facebook och skriver att han “lyckades filma en kvinna som jobbar på Röda Korset i Falun, kolla hur ond och skamlös, hjärtlös äckligt hon uttryckte sig”.
Utan att kontrollera om uppgifterna stämmer ställer sig Aftonbladet genast på Daban Ibrahims sida och låter meddela att han blev “väldigt kränkt”. Rubriken i Aftonbladet lyder: “Röda korset-kvinna kränkte invandrare”.  Aftonbladet tar sig alltså rätten att fastslå inte bara att Daban Ibrahim kände sig kränkt, utan att Barbro Feldt kränkte honom. Vilket är två helt olika saker.

Daban Ibrahim dömd för flera grova brott

Varken Aftonbladet eller Dalarnas Tidningar berättar att Daban Ibrahim är dömd för flera grova brott: olaga hot, olaga intrång, grov stöld, hot mot tjänsteman samt förgripelse mot tjänsteman. Han har hållits under armarna av svenska skattebetalare ända sedan han kom till Sverige. I motsats till många svenska ungdomar har han också fått en lägenhet.
Det spelar naturligtvis ingen roll ifall Daban Ibrahim skulle ha begått etthundra grova brott. I dagens politiska och mediala dramaturgi är rollerna gjutna i betong. Det är Daban Ibrahim som är det självklara Offret, och den ideellt arbetande pensionären Barbro Feldt är Den Onda. Daban Ibrahim har gjort precis som man ska göra i ett angiverisamhälle: han har i smyg filmat en ovetande person för att sedan ange henne. Det är tydligt att Daban Ibrahim har velat gillra en fälla." Slut citat.

Varför väljer Julia Caesar rubriken "Värdgrunden skördar liv"? Jo, för att Barbro Feldt är avliden. Barbro Feldt hade som många andra i samma ålder, ( hon var och blev 71 år) ingen dator och därför visste hon inte att bloggvärlden fullkomligt exploderade av ilska efter att Aftonbladet tillsammans med ansvariga på Röda Korset avrättat henne offentligt. Inte med ett enda litet pytteord berättade Pravda eller någon annan gammelmedia om det enorma stöd Barbro Feldt hade fått på nätet. Inte med ett enda pyttelitet ord skrev de om alla blommor som sändes till hennes hem från arga människor, som ansåg att det som Pravda och RK hade gjort var förjävligt. Nä, för här kommer ordet " värdegrund" in i bilden för sjuttiohundratusende gången in i gammelmedias blaskor.

Barbro hade arbetat ideellt i RK i nio år och inte ens fått julkort som tack! Alla minns säkert Bengt Westerberg skyhöga arvode för att sitta bekvämt tillbakalutad på en av RK:s stolar. Om inte så läs här 

Och som inte det vore nog med 90 000 kronor för att rätta till byxorna och sträcka på benen efter några timmars sittfläskgöra, så skyddade Bengt Westerberg sin käre kollega Johan af Donner som försnillade drygt 6 miljoner från Röda Korset.

Så egentligen är ordet värdegrund rena rama rappakaljan. Ett sätt att ytterligare stansa in ett värdelöst ord som vi inte behöver. Vi har en grundlag och den ska skydda oss alla, inte en falskspeglad grund som inte har ett enda skit att tillföra.

Tänk dig följande scenario på en förskola:

Trettio barn och tre förskollärare. -Nu ska vi gå på led allihop och promenera till parken. Där ska vi leka en stund och sedan sätter vi oss och äter vid bänkarna, säger förskollärare nummer 1.
-Nä, skriker trettio barn i korus och rusar åt varsitt håll.

Just det! Vi måste alla hålla ihop och ha de värderingar som visar att vi är ett land för alla. Vilket i klartext betyder att i Sverige arbetar vi för att kvinnor och män ska få vara fria varelser, inte tvingas gifta sig med någon som föräldrarna väljer ut, inte könsstympas och inte misshandlas eller mördas i hederns namn. Vi kämpar för att HBQT rörelsen ska få ha sina fester och känna sig levande och fria i sina val av den de älskar.

Och det kära vänner har inte ett skit med ordet värdegrund att göra. Det ordet är ett påhitt, som landet Narnia. Vad det handlar om är att Sverige ska ställa krav på de människor som kommer hit och vill leva och uppfostra sina barn här. Kravet är enkelt: Vi är ett land i västvärlden och med det har vi vuxit tillsammans med västerländska värderingar. Vi vill inte tillbaka till stenåldern. Punkt!

Ps. Snälla Julia Caesar jag hoppas verkligen att det kommer en ny söndagskrönika på Snaphanen inom kort! Ds.

Ramona