Senaste teve-intervjun 2015

fredag 9 april 2010

Kissnödig? Var glad att du inte är ett bi!


Nu börjar bina vakna till liv här på Tjörn. En av våra grannar har bikupor, man kallar alla "sina grannar" även om de bor en kilometer bort. Jag har döpt honom till Honungs-Morgan.

Jag brukar köpa honung av Morgan och då är det både vårblomster och höstblomsterhonung. Görgött!

Morgan mötte Thommy idag när han var ute och promenerade med vår schäfertik Lina. Och än en gång fick man lära sig något nytt.
Är det inte fantastisk att varje dag har en ny hemlighet som bara väntar på att avslöjas?

Idag handlade det om Morgans bin. Han berättade att eftersom bina har sovit så länge är de fruktansvärt kiss-och bajsnödiga när de vaknar. Och det vet man ju hur det känns. Så säg till Ramona att om hon har tänkt sig hänga ut tvätt, ska hon inte göra det! För det första älskar bina nytvättat och för det andra kommer bina att kissa och bajsa på den.

Nu hänger inte jag ut tvätt om våren, det händer på sommaren när det är varmt, annars hänger jag det på linor inomhus. Men om du hänger ut din tvätt på våren kan det vara bra att veta, att får du gula små spots på de nytvättade kläderna är det kiss-och bajs av bin. Det hade jag ingen aning om!

Jag gillar bin. De är söta med sina små hängande fötter och de kan stå stilla i luften. Det är fräckt! Däremot är inte getingar något som jag skulle vilja mina vänner. Usch! Så glöm det där med uthängd tvätt, den blir bara skitig likförbinat!

Ramona
Här kan du köpa Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann. Eller också gå in på bokhandel nära dig.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på

Det saknas billiga bostäder. Skulle det vara en nyhet?


På 1970 talet fanns det tusentals billiga bostäder i Göteborg. De var naturligtvis inte heller då enkla att få med första handskontrakt. Små fyllda prasslande kuvert bytte ofta ägare!

Jag bodde på Nordenskiöldsgatan 30, fem trappor upp utan hiss. I köket stod duschen, och under fönstret tvättmaskinen och ovanpå torktumlaren. Huset var det första som byggts 1911 i Göteborg med inomhustoalett.

Vi hade en kakelugn och ett proppskåp med två proppar. Drog jag inte ut sladden på t.ex radio om jag dammsög gick en av propparna direkt. Eller om jag rostade bröd. Ibland gick huvudproppen nere i källaren. Då rusade jag fram, öppnade dörren och skrek rakt ut i svalen att om det var någon hemma på de nedre våningarna fick de gå ner i den fuktiga och läskiga källaren och byta propp.

Lägenheten var på c:a 60 kvm och kostade 525:- kronor i månaden.

För det priset kan du inte ens hyra en garderob idag!

Men sedan kom det en lysande idé från politikerna. Alla gamla hus skulle totalrenoveras, här skulle det bli modernt och fint. Ut med kakelugnar, ner med stukaturer m.m. Efter renoveringen kostade samma lägenhet över 5.000:- kronor. Men det var modernt! Vissa hus hade säkerligen kunnat renoverats med en mer varsam hand, men då gällde inte de förmånliga lånen som staten gav fastighetsägarna. Om de totalrenoverade var räntan på lånet enbart 4 procent. Här fanns det pengar att tjäna!

I dag saknar tusentals ungdomar billiga en- eller tvårummare. De finns i alla fall inte att få tag på i de centrala delarna, och inte är det så mycket billigare att bo i ytterområdena.

Hur ska man då kunna bygga billigt och bra? Ärligt talat tror inte jag att det går, eftersom ingen ska behöva slava för skitlöner med byggjobb, som dessutom kan vara farliga också.

Och om du ser på bilden överst i inlägget är det inte den byggstilen ungdomarna efterfrågar. Även om den säkert blir billig. Men att något måste göras, för att ungdomar inte ska bli mambo eller pappbo fram tills de gifter sig i 25-29 års åldern, är nog alla rörande överens om. Frågan är bara hur problemet ska lösa?

RamonaHär kan du köpa Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann. Eller också gå in på bokhandel nära dig.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på