Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 21 april 2009

Sytråd eller björntråd?
Hur ser ens livslinje ut? Är den stark likt björntråd eller skör som sytråd. Som tur är vet vi inte i förväg hur länge vi får lov att leva. I vissa sjukdomstillstånd finns det tankar på att ta sitt eget liv, och det är i mina ögon en djup tragedi.


I min ungdom, ja, jag är faktiskt 53 år nu, då såg jag inte döden som något av en slutstation. Detta trots att i mitt arbete som sjukvårdsbiträde, svepte och tvättade jag många avlidna, inför de anhörigas sista farväl. Men det var en del av mitt arbete.

Visserligen hade jag redan vid tolv års ålder förlorat en av mina anhöriga, min moster, i ett brutalt mord, men den händelsen likt många andra förskräckliga och avskyvärda skeenden i mitt liv hade jag praktiskt nog, tyckte jag själv i alla fall, packat ner i påse och knutit ihop. Dessa minnen fanns helt enkelt inte längre. Minnena visade sig naturligtvis inte alls vilja ligga kvar i den där påsen, utan krälade fram, men det är en annan historia.
I vilket fall som helst är livet det absolut underbaraste vi har, samtidigt som livet kan vara det svåraste av allt att hantera. Speciellt när man är ung och faktiskt ibland tror sig vara odödlig.


Idag är det både mycket bättre och samtidigt mycket sämre för dagens unga. Bättre för att i Sverige behöver inga barn som är födda i Sverige svälta, alla barn kan oavsett kön, gå gratis i skolan fram till nionde klass och får dessutom mat i skolan. Visst, det går vilda diskussioner om vad det är för mat som serveras i vissa skolor, men om man jämför det med att barnen istället skulle få rota på soptippar efter matrester, är maten i skolorna mycket bättre mat än utbudet på soptippen.


Det som är jobbigare för de unga är valen. Ungarna drunknar i alternativen och irrar runt i en cirkel av utbud som skulle göra vem som helst,som inte vet vad han eller hon vill bli, fullständigt yr i mössan.


Om och när ungarna hittar sitt drömyrke gäller det att bli bäst, hetsen är konstant. Och blir man inte bäst har man trots detta svårt att hitta drömjobbet, utan de berömda kontakterna som förhoppningsvis mamma eller pappa har.


Har man arbetslösa föräldrar blir det per automatik än svårare för barnen att få jobb, för då finns det av naturliga skäl inga kontakter.

Men rätt var det är stiger solen upp över horisonten, fåglarna kvittrar och den milda luften smeker dina kinder. Det nyklippta gräset doftar och plötsligt när du går på den kullerstensbelagda trottoaren möter du en blick, en person och turen och lyckan kan vara på väg tillbaka emot dig igen, det är därför du ska kämpa, streta i motvind och sedan låta medvinden lyfta dina sinnen.Livet ska vara dig lika kärt oavsett om det är gjort av sytråd eller björntråd, för materialet kan du inte ändra på, men innehållet kan du förändra.
P.s Vill du se och höra mig pladdra kan du kolla in SVT2 Eftersnack klockan 22.30 ikväll. Jag bor på Tjörn och prgrammet sänds från Göteborg och tillhör väst. SVT-play för den som inte bor här.D.s

Pocketböcker förändrar inte livet, men skänker dig förhoppningsvis en stunds underhållning och är du sugen på att läsa mina kan du antingen besöka din fysiska bokhandel eller din näthandlare och läsa mer om dem: