Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 18 mars 2014

Inkontinensbesvär? Fattig? Kvinna? Stanna hemma!

Så du har problem med att hålla torrt i trosorna! Du hostar! Oj, där kom det en skvätt! Du nyser! Liten skvätt till! Lyfter en aningen tung kartong. Djävlars, där pinkade du på dig!

Men bara lugn det finns hjälp att få. Trodde du ja! Det vill säga om du har gott om flis annars får lägga ett sjok med toapapper i brallorna eller stanna hemma.

När kvinnor och män når 75 års ålder är vi på samma pinkebesvärnivå, men innan dess är kvinnor de mest drabbade. Det finns bland annat en medicin som heter Vagifem och fram till den 1 oktober 2013 ingick den i högkostnadsskyddet. Numera borttaget! Fullt pris! Se bara glad ut!

En annan medicin som också kvinnor behöver heter Betmiga där första uttaget går på cirka 900 spänn, därefter ingår den i högkostnadsskyddet med viss begränsning, men som sagt det är ju inte ett evighetsskydd, rätt vad det är går det ut och du får börja pröjsa på ny kula igen.

Att ha problem med att inte kunna hålla kisset i blåsan måste vara fruktansvärt begränsande för alla som lider av det oavsett kön eller ålder och att det nu knapras på högkostnadsskyddet på en mängd olika områden gör inte mig förvånad. Inte ett smack faktiskt! Någonstans måste utgifter i ett samhälle täckas med inkomster och eftersom inte Sverige drunknar i arbetstillfällen och har en befolkning som ökar både i mängd och i ålder måste pengarna tas någonstans ifrån.

Samma sak gäller de unga kvinnor som trivs med att äta p-piller och kanske har de också testat olika produkter innan de fann det piller de gillar bäst. Även här ska det sparas! De dyraste och högst troligen de bästa p-pillren åker ut från listan med högkostnadsskydd och in tas de billigaste preparaten. Så återigen blir det en fråga för den fattige mot den rike.

Ska jag vara riktigt elak skulle jag vilja säga att det blir de fattiga som tvingas till att ta den billigaste produkten och kanske också blir den gruppen som kommer bli flest i kön för bröstcanceroperationer.

Nu tänker säkert någon att: Jamen brudarna kan väl köpa kondomer! Visst klart de kan! Kan killar också göra som vill skydda sig och inte vill ha barn. Men om man tar p-piller regelbundet, har en stadig relation kanske p-piller är ett bättre alternativ. Är man singel kanske man har både och bara för säkerhets skull. Kondomen skyddar mot HIV, klamydia, syfilis och andra könsjukdomar så länge den inte spricker, men p-pillrena skyddar garanterat mot en oönskad graviditet även om kondomen skulle råka spricka.

Återigen återkommer jag till ordet "spara" och återigen handlar det om att spara på de som redan har lite och nu ska få ännu mindre. De rika skrattar hela vägen till apoteket!

För inte så längesedan ville staten spara på barn med diabetes. De som har en insulinpump med säker dosering. Denna pump kostar bortåt 30 000 kronor och de skulle bort ur högkostnadsskyddet! 

Det blev ett ramaskri och för en gångs skull gjorde journalisterna ett bra jobb och förslaget drogs tillbaka, men naturligtvis på någon annans sjukdoms bekostnad. Tro inget annat!

Så här kommer det att se ut oavsett vilken sketen regering vi än får. Trist men sant!
Ha det så gott du kan ha det med de besvär av något slag som du lider av. Jag har mina plågor varje dag och har klarat mig från alltför dyra piller, och har en hänsynsfull och snäll make. Men alla har inte det.

Ramona