Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 11 december 2012

Nazistens första dag på jobbet... i Sverige!

Är dagens rubrik på GT och det är inte utan att jag ryser av obehag när jag ser den.

Jag slåss varje dag för yttrandefriheten och demokratin och jag är inte ensam. Jag slåss inte på det sättet som höger-eller vänsterextremister gör: Om du inte tycker som jag slår jag ner dig! Det är inget alternativ!

Jag tror på debatt, diskussion och kritik under sansade former. Inte användandet av nävar, knivar, träpåkar eller järnrör...

Tyvärr har den svenska skolan aldrig varit platsen där konsten att debattera och diskutera stått högst i kurs. Inte heller har alla elever samma möjligheter att få lära sig om första och andra världskriget. Detta mycket på grund av friskolornas framfart och då i synnerhet de religiösa.

Till vänster rubriken på GP 1933 och då var det nog ännu ingen som begrep vad detta skulle leda till.

Då var det också demokrati i Tyskland. Vem som helst kunde starta ett parti och när Hitler väl kom till makten stoppade han demokratin i en påse och slöt till, stenhårt!

Hitler lurade skjortan av en mängd demokratiska ledare. En mycket känd strof uttalad av Neville Chamberlain är: I bring you peace for our time.

Året var 1938 och han möttes av jublande engelsmän, när han viftade med dokument som Herr Hitler hade skrivit under på vilka han lovade att inte starta krig med Storbritannien. Ja, och alla som kan lite om världskriget vet ju att Hitler var ingen herre av sitt ord, han ljög så han glödde av hat...

Hur ska man då få bort nazism och rasism och hat? Hade jag haft svaret hade jag levererat det på guldbricka, men jag har inte det. Däremot är jag övertygad om att som korren Ulf Nilson uttryckte det: Roten till allt ont är att INTE ha pengar...

Och i de orden ligger mycket av sanningen. Har du inte ett arbete, har du inte ett hem, kan du inte gå till tandläkaren när du har problem med tänderna, ja kort och gott, oroar du dig för att dina pengar inte räcker till det vardagliga, och jag menar inte hummer... så är det kanske inte så konstigt att man vänder sig mot etablissemanget som man anser är skaparen av problemet. Det är då som det dyker upp fula gubbar ( de är oftast män) som vill ge dig ett bättre liv, som lovar att om de får makten slipper du din trista fattiga vardag. Och så gjorde Hitler. Han lovade sitt tyska folk arbete, han lovade dem alla skulle få råd att köpa en Volkswagen och han skyllde alla problemen på judarna. Titta på judarna! De äger fabrikerna! De äger bankerna! De är utsugarna! Och snart visste alla vad som var på gång... och de flesta hejade på...

Vilka var då Hitler mest hängivna män? Var de välutbildade? Var de arbetslösa? Båda frågorna kan besvaras med ett ja! Precis som i fallet med nazister var de en salig blandning av olika yrken och människor. En del var sadister och såg sin chans att få utöva sin läggning med Hakkorset som skydd.

Vad det gällde judarna var de aldrig och har aldrig varit någon homogen grupp. Precis som med alla andra människor som tillerkänner sig till en religion. En del var lusfattiga, outbildade, andra stormrika och välutbildade, men för Hitlers del räckte det att de var just judar för att de skulle förintas.

Om världen ska få ytterligare en chans till förbättring för mänskligheten måste inställningen till Sveriges skolor ingå stora förändringar. Jag tror inte att det som Jan Björklund gör räcker på långt och när. Jan Björklund har en sund tanke som jag skulle önska blev stark och slog igenom: Förstatliga skolan!

Gör staten huvudansvarig och kräv att friskolor skall vara sekulariserade. Alla barn ska ges chansen att ta del av världens olika synsätt, ges förståelse för de olika religionerna och umgås med båda kön. De ska läras att se på homosexualitet som de ser på hetereosexualitet. Män och kvinnor är lika mycket värda och har samma rättigheter och skyldigheter och att Sverige som är ett sekulariserat samhälle inte accepterar att man skiljer på flickor och pojkar i svenska skolor genom att ställa upp skärmar eller att de inte får bada på samma tider i badhuset. Herregud! Skilda tider för män och kvinnor i badhus hade Danmark på 1940 talet, men inte nu! I dag vet vi bättre. Därför ska vi inte tillåta någon religion att få oss att gå bakåt i tiden! Man kan inte backa in i framtiden!


Tillbaka till hatet mot judarna som åter sprider sig världen över och även i Sverige. Hur ska vi få tillbaka ett värdigt synsätt på människor? Makthavarna runt om i världen bär det tyngsta ansvaret och det stavas: GE UTBILDNING TILL FOLKET! Vilket de flesta tycks ignorera och med dålig utbildning, fattiga föräldrar, ja då finns det en god chans för en ny Hitler att komma till makten eller ännu värre, fler än en.

Det finns två politiker inom den svenska som jag har hyggligt förtroende för och som jag tycker gör ett bra jobb. Den ene är finansminister Anders Borg och den andre är skolminister Jan Björklund, resten är mediokra och floskelrapande... När jag tar fram Anders Borg är det för att han pratar så man begriper och berättar varför han lägger fram de beslut som sedan tas. Och Jan Björklund är också "kristallklar" för vad han vill och står för det.

Ja, idag är en tung dag! Vem hade väl trott att den tidningsrubriken någonsin skulle återkomma?

Ramona