Senaste teve-intervjun 2015

söndag 28 juni 2009

Sol å sommar av Marie LidénMarie och jag och många många fler är medlemmar i en Facegrupp "mot mobbing".

Häromdagen fick jag texten av Marie och den var så klockrent vettig att jag bad om hennes tillåtelse att få lägga ut den på min blogg och det fick jag. Tack Marie!

Läs få nya goda ideér och njut av lycka utan att den ska kosta skjortan!

"Sitter och njuter ute hos min mamma, ute på landet. Vi har det verkligen härligt min dotter på snart 5 år och jag. Badpool på 2000 liter, gungor, studsmatta, sandlåda och en stor härlig trädgård ute på landet att husera i 2 veckor framåt.

Jordgubbar och sallad växer och frodas i landen och färskpotatisen är bara att hacka upp. Vi är husvakt, åt min mamma och hennes gubbe, medan de njuter av Azorernas havsluft, flora och fauna.Vi har ingen bil, och lever under existensminimum, men vi tar varje chans till att få vara husvakt åt folk.

Erbjuder mej åt både höger och vänster, inga problem, och har man tur så får man napp, som nu när de åkt utomlands, så har man bil i två veckor som innebär ytterligare en frihet, man inte har annars.

Jag njuter som sagt, men kan inte låta bli att tänka på de barn som går inne i städerna, vuxna också för den delen, och inte kan ta sej till vare sej landet, eller nån sjö. Att sitta fast i en lägenhet i det här fina vädret bara för att det saknas semesterkassa, eller färdmedel till rimliga kostnader.

Många föräldrar har som skäl till att inte åka nån stans att de inte har råd. Men det kan räcka med att få åka och tälta någon natt i skogen, man kan cykla dit om inte annat. Grilla lite korv, och bara slappa, klättra i berg och bara vara tillsammans. Bara något som bryter från vardagen, det kan räcka med det lilla.

En del handlar sprit och öl för sommarslantarna, och har inte en tanke på att barnen kanske inte tycker att det är särskilt kul. Köper hem en låda glass och tycker att dom ska vara tacksamma för det!Men sommaren är mer än glass. Mer än att hålla reda på sina föräldrar som firar semester med varsin grogg i handen. Mer än värmen bland betongen. Semester ska vara tid tillsammans på allas villkor, där alla får ta lika mycket plats, och få njuta lika mycket.

Vi vuxna ska tänka på det nu i semester tider. Klyv pengarna i lika delar innan ni handlar alkohol, och köper vad det nu är ni vill ha. Se till att barnen och/eller partnern får lika stor slant som ni satsar på er själva. Det lönar sej.De har varit med hela året, när du jobbat, kanske fått utstå mobbing hela skolåret och fått ta ansvar de också.

Skolan och dagis är jämställt med arbete, och är precis lika tröttande, och de får inget betalt för att gå där. Så visst har barnen lika stor rätt till semesterlönen som oss vuxna.Jag vet att mina barn både den på 17 och på snart 5 år, älskar att få vara lika viktiga som jag. Vi har det mycket roligare så.Så ta er tid tillsammans umgås och gör sommaren till något som alla kan komma ihåg, tillsammans.

Att se tillbaka med glädje och ha den bilden på näthinnan när det kommer mindre glada dagar när skola och arbete tar tag i oss igen.I vårt bostadsområde bor det många invandrare, som inte kommer iväg någonstans dom heller. Jag brukar bjuda barnen på såpbubblor, vattenpistoler, hopprep och lite sånt, som inte kostar för mycket.

Dom har annan religion än oss, så allt är inte passande, men några små saker, som räcker länge, kan man faktist bjuda på. Det känns också bra i hjärtat.Jag vill önska er alla en härlig sommarledighet, och önskar att ni får den tid ni behöver för familjen. Den är viktig, och man behöver varandra mer än vad man tror.

Och skulle ni ha en möjlighet och vet familjer som inte har så mycket pengar att röra sej med, låt dom passa ditt hus medans du åker bort, eller låna ut ditt tält eller sommarställe en vecka!

Jag lovar, det ger så mycket både till dej och till de du ger chansen till ,att få byta miljö några dagar!

Många kramar./ Marie "

Biblioteken lånar ut böcker gratis liksom talböcker för synskadade. En fantastisk inrättning, glöm inte det!


Ha en skön söndag!

Ramona