Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 14 december 2011

Timbuktu är osäker om Kuba. Jag ska förklara!

Jason "Timbuktu" Diakité sitter för tredje året i rad i "Musikhjälpens" glasbur på Gustav Adolfs torg i Göteborg och gör en behjärtansvärd insats i samarbete med Sveriges Radio och Radiohjälpen. De samlar in pengar till "Flickors rätt till utbildning"

Härom natten satt han och pratade med Stina Dabrowski. Timbuktu var lyrisk över sitt besök i Kuba. Imponerades över människors vänlighet. Att de inte svalt. Att alla hade möjlighet att utbilda sig gratis. Att all sjukvård var gratis.

Visst är det bra, men Timbuktu glömde bort en viktig detalj. Frihet! Fidel Castro och hans kompis Che Guevara var vad en del skulle kalla för frihetskämpar eller revolutionärer. De slet Kubas folk ur käftarna på ett annat svin Batista, som samarbetade med USA och då handlade det om pengar, som det kubanska folket inte såg röken av.

Fidel startade ett marxistiskt samhälle. Med andra ord tillträdde en ny diktator... Gratis sjukvård och skola till priset av friheten att tycka och tänka högt. Om nu allt vore så fantastiskt på Kuba varför flyr då människor med risk för sina egna liv?

Och vad händer när en man misshandlar sin fru till döds? Får han fängelse? Hur vet vi vad som händer? Vad händer om någon begår ett brott? Får han/hon en rättvis rättegång? Nej, det är just detta. Ingen vet. Eller säg så här, en liten klick vet. Den klick som noga utvalts av Fidel och hans bror Raúl, som numera tagit över makten. Vem valde Raúl? Folket? Nej, han ärvde sin makt kan man lugnt säga.

Kuba har flest läkare per capita i världen. Är det för att de som utbildats sig till läkare verkligen ville ha utbildningen eller för att de tvingats till det? Fidels dotter är också läkare och var på besök i Sverige. Hon fick lov att resa utomlands. Men alla får inte det. De vars släktingar flytt till USA straffas på olika sätt. Är det humant? Alla som kysser porträttet av Che Guevara och nickar välvilligt inför bröderna Castros åsikter får vad de behöver, men vad händer med dem som protesterar?

Nej, Timbuktu, ett land med envåldshärskare är inget att hurra för. Inte ens om alla får gratis sjukvård och utbildning. Ett land är vad befolkningen gör det till och då enbart om de får lov att vara fria och tycka och tänka fritt. En diktator ruinerar alltid ett land i slutänden! Enbart för att maktens sötma är oemotståndlig och livsfarlig.

Ramona


Grattis du ska bli pappa!

Adlibris
Bokus
CDON
Bokia internethandel


Adlibris: Ändhållplats Sverige


"När mardrömmen blev sann" av Glenn Forrestgate på Adlibris

"Grattis, du ska bli pappa" Adlibris Bokus CDON (planering pågår inför andra upplagan, första börjar ta slut! Kallas succé!)

Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet och också Mord under Tjörn Runt, finns nu som ljudböcker och i samtliga är jag uppläsare. (Gillar du inte göteborsk dialekt ska du inte lyssna!)

Alla böckerna finns också som e-böcker för dig med läsplatta eller Ipod, dator m.m.
Naturligtvis kan du också låna dem via biblioteket!

Adlibris
Bokus
Bokia
Muntligt
Load2hear.
Mobook
Storytel