Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 30 januari 2013

Mord och hedersmord är för mig två helt skilda begrepp!

Bilden är tagen ur den här bloggen! 

Ja, det är en ohygglig bild och vad den stackars flickan tänkte sekunderna innan hon mördades vågar jag inte tänka på.

Detta hände i Arizona och mördaren var Noor Al-Malekis pappa.


Varför gör jag skillnad på hedersvåld, hedersmord och "vanligt" mord?

I min familj mördades min moster av sin ex-man. Året var 1967 och det inträffade i Göteborg. Hans tankebana var: Får inte jag henne skall ingen annan ha henne.

Hans sjukdom stavas: Svartsjuka. Och precis som man avläser i slutet av ordet är man sjuk. Man har vanföreställningar om vad ens maka/make har för sig när man inte själv är med. Och de som är svartsjuka lider oftast också själva, men ibland går det för långt och då dör någon.

Innan han mördade min moster hade han i flera år försökt kontrollera henne genom misshandel och vi, familjen ( kvinnorna, min far var också barn-och hustrumisshandlare), stöttade och försökte på alla sätt få henne att lämna honom.

I ett hedersmord är det inte ovanligt att alla vuxna i familjen och släkten bestämmer att barnet skall mördas, om inte barnet gör som det är tillsagt. Och jag har sagt detta förut, men jag säger det igen: SE FILMEN " När mörkret faller" en mer utbildande film om olika sorters våld är svår att hitta. Här kan du se ett kort klipp av den:Jesús Alcalá har i SvD skrivit en artikel om det senaste hedersmordet på Maria Barin och är osäker på, efter att ha läst 2 500 sidor om Maria och hennes familj, att han vill kalla mordet på Maria för hedersmord.

Ja, det får stå för honom. Alla får ha sina åsikter.

Men i min värld, i min familj där jag vuxit upp, fanns inte den trygghet som ett barn har rätt att känna i sin familj. Och jag levde också som barn under ett förtryck av min far. Jag fick inte umgås med vem jag ville. Alla i min familj kontrollerades av min far. Vi var som djur i bur.

Så var ska då ett barn vara tryggt om inte i sin familj? För mig är det glasklart att skilja på "vanligt våld och hedersvåld, eftersom förövaren/ förövarna i det sistnämnda är de som skall skydda dig, låta dig leva i trygghet, älska och stötta dig. Inte hota, misshandla och till sist slå ihjäl dig!

Jag tycker att det är mycket bra att det äntligen blir en diskussion om allt som hänt de sista åren. Minns "balkongflickorna"! Flickor och kanske också unga pojkar som "plötsligt" hoppade från balkonger och tog sina liv. Hur många så kallade "självmord" bland unga som i verkligheten varit hedersmord vet vi inte ens, eftersom det var ett främmande ord för femton tjugo år sedan.

Nu ser jag fram emot en vettig diskussion i detta ämne och hoppas att få se Sara Mohammad i debatter. Sara grundade Riksföreningen GAPF 2001, efter Pelas mord. GAPF står för "Glöm Aldrig Pela & Fadime". Jag vill också se mer av Bahareh Andersson, en muslimsk feminist, också en stark kvinna med intelligens. För jag är innerligt trött på att höra och lyssna på experter som läst sig till vad hedersvåld är.

Ramona