Senaste teve-intervjun 2015

lördag 4 april 2009

Lisbeth Salander en hjältinna?

Stieg Larssons trilogi är älskad och uppskattad av miljoner. Först vill jag säga att jag inte läst böckerna, enbart gått på recensioner av bloggare och litteraturkritiker, och där har funnits mycket att läsa.

Jag har funderat och funderat över ombytta roller. Lisbeth Salanders pappa var en rysk spion som misshandlade mamman och som barn häller Lisbeth bensin i en mjölkförpackning och tänder eld på pappan. Därmed hamnar hon i händerna på psykiatrin.

Om jag har förstått det hela rätt är Lisbeth mer lik en superkvinna, som slåss, mördar och hackar datorer. Alla hennes egenskaper verkar ha rönt en enorm uppskattning. När jag hörde och läste om detta tänkte jag så här:

Vad hade hänt om Lisbeth Salander hade varit "Lasse" Salander? Om Lisbeths gestalt varit en mans? Hade "Lasse" Salander varit lika hyllad med dessa egenskaper och beteende?

Jag ställer frågan och du som läser detta svarar om du har lust. Frågeformuläret finns på höger sida. Ska bli intressant!

För på något sätt känns det som att, det som vi aldrig skulle acceptera att män gör, är helt okej om det görs av en kvinna. Kan det stämma?Gillar du pocket? Mina tidigare böcker har alldeles nyss kommit ut i pocket från 39:- . Besök din näthandlare om du är nyfiken:

Adlibris Bokus Bokia.se CDONP.s Sista dagen för att skriva på namninsamlingen för Elisabeth Hermons upprättelse i Expressen. Länken finns på höger sida.D.s


Njut av en förhoppningsvis solig och vårlik lördag.