Senaste teve-intervjun 2015

tisdag 26 maj 2009

Gärningsmännen var kvinnor. Hallå SAOL hjälp!

Är det inte dags för ett annat ord än gärningsmän för att beskriva att en människa har begått ett brott?


Igår tittade jag på programmet Misstänkt i TV4 som handlade om kvinnor som blivit fällda för mord. De kallades kvinnliga gärningsmän! Samma med polisman och brandman och just nu kommer jag inte på fler ord. Men numera är kvinnor också poliser och brandmän. Mördare har kvinnor däremot varit ända sedan 1800-talet.



Om vi föreställer oss att vi säger poliskvinna, brandkvinna och gärningskvinna? Visst det låter kufiskt och framförallt ovanligt men det är inte mer än rätt. Om vi accepterade de nya orden och de kommer in i SAOL= Svenska Akademins Ord Lista skulle det låta betydligt vettigare.


Idag om en man blivit nerslagen kommer polisen och ställer kanske frågan: Såg du gärningsmannen? Svaret: Ja det var en tjej som slog ner mig, säger killen.

Skriver polisen i sin rapport då följande: En man blev nerslagen i Södra Tull och han pekade ut en kvinna vid namn NN som gärningsman.


Förresten var programmet Misstänkt den här gången riktigt intressant med tanke på hur stor skillnad det görs mellan kvinnliga och manliga pedofiler i rättsalen. Advokaten (kvinnlig) berättade att det inte var ovanligt att om en kvinna begått ett sexuellt övergrepp, sågs det mer som att det berodde på att kvinnan haft en taskig barndom som bestått av sexuella övergrepp och misshandel, därför hade det hänt att kvinnor inte ens fått fängelse.








Varför ser vi kvinnan som offer?

















Mina deckare Mord i Skärhamn och Dyrbar kärlek ligger på Topplistan på Bokus. Iskall hämnd har legat på 10:e plats vid något tillfälle, och det tackar jag allra ödmjukast för. Utan läsare vore jag som ett torrt löv i vinden.


















Bibliotek, bokhandel eller näthandel kan berätta mer om mina böcker. Pocket från 39:-



Adlibris



Bokus



Bokia.se



CDON

Ha en bra tisdag!

Ramona