Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 19 april 2012

Det är en konst att leva på sin konst!

Här är konstnären som orsakat rabalder världen över. Hans namn är Makode Linde och bilden är ett foto av Therese Jahnson från Svd.

En annan konstnär som skapade rabalder för ett antal år sedan är Elisabeth Ohlson Wallin med sin utställning Ecco Homo.

När det hände var säkerligen Elisabeth överförtjust i uppståndelsen. Det gav henne mer arbete och berömmelse är lika med pengar i kassan. Inget märkvärdigt. Det är så det fungerar.

Ja, och nu är det dags igen. Makode bakade en tårta föreställande en svart kvinna. Intet ont anande kom en minister, en från kulturen och höger, eftersom de som bestämmer i landet är i varierande blå ton, Lena Adelsohn Liljeroth. Hon var på Moderna Museet för att fira konstnärernas riksorganisation 75-års jubileum. Kulturministern lyfter tårtspaden och under tiden som hon skär i konstverket ligger konstnären i verkets huvud och agerar genom att kvida allt högre och skrika. Kolla själv!Konstnärens mening var att påkalla uppmärksamhet för svarta kvinnors lidande, särskilt vad det gäller att skära sönder deras klitoris och därmed lemlästa och för alltid ta ifrån dem deras rättmätiga njutning av sex. Kan detta vara ett manligt påfund månntro? Så vad händer? Jo, en förening för svarta skriker om rasism!

Rasism? Vari ligger det rasistiska? Att en konstnär vill att världen ska uppmärksamma förtryck av svarta kvinnor? Är det rasism?

I vilket fall kan man lugnt säga att Makode Linde har fått sitt världsliga genombrott med hjälp av en tårta. Elisabeth OhlsonWallin, som hade tänkt skänka några av sina fotografier till Moderna Museet, har idag skickat dem ett brev där hon återtar sitt erbjudande, för hon vill inte bli sammankopplad med rasism.

Spårar jag en viss avundsjuka här? Eller vad är det frågan om? Att det handlar om rasism är befängt! Konstnären har ju bestämt tagit avstånd från alla de påståendena. En konstnär idag, likaväl som för tio eller hundra år sedan, har svårt att leva på att vara konstnär. Även en konstnär har hyra att betala. En konstnär måste också äta, ha kläder på kroppen och för detta betala med pengar. Idag tror jag inte det går att betala med sin konst. Alltså vill varje konstnär bli upptäckt. Att bli upptäckt kan i sin tur ge berömmelse och det ger uppdrag och pengar. Inte svårt att förstå.

Personligen tycker jag att det blivit en säck mjöl av en tårta, men jag gläds åt Makode Lindes framgång och hoppas att det som kommer ur det här är att svarta kvinnor får rätten till ett bättre liv!

Ramona