Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 15 april 2009

Iskall hämnd. Ja, den titeln var inte svår att hitta.Iskall hämnd, är vad det låter, en iskall hämnd.
Samtidigt som boken kom ut, 2006, var Almedalen på
Gotland fyllt med politiker som tjafsade om fastighetsskatten.

Hur var det nu med den orättvisa fastighetsskatten? Dels tvingade den orättvisa skatten många fiskaränkor, och även äldre arbetarpar att flytta från sina kusthus, som de ägt i generationer.

Kan riktigt se Göran Persson framför mig när han uttalade orden: Den som är satt i skuld är icke fri. Nänä, det var just det. Tusentals hus utmed kusten, speciellt kanske här i Bohuslän var fiskarstugor. Inga flådiga villor utan byggda med eternitplattor. Just sådana hus får man inte ens riva själv. Anledningen är att asbets dolde sig i eternitplattorna.

Men, så var det just det att husen hade bedårande, suktande och oftast en helt fantastisk utsikt över ett aldrig stillastående hav. Så kom personer med svällande plånböcker och köpte ett ,av kanske hundra, hus för sisådär tre till fyra miljoner kronor och vips blev alla hus lika dyra och med detta förunderliga köp åkte taxeringsvärdet på fiskehusen rakt ut genom skorstenen.

Där stod tusentals arbetare, som inte hade skulder på sina hus, och gapade stort. Deras hus var betalda för flera år sedan och med en liten pension efter att arbetat på posten, televerket eller annat statligt eller annan kommunal inrättning tyckte de att det gick an. De hade ju inga skulder, än!

Men sedan gick det åt helvete. Taxeringsvärdet gröpte ur de måttligt rika pensionärernas plånböcker och plötsligt var de alla miljonärer, men bara på papperet. Försökt att betala maten med en eternitplatta någon gång?

Sedan fanns det pensionärer som byggt sommarstugor utmed kusten på 60-talet med skattade pengar osv... Nu bodde de inne i stora staden Göteborg i hyresrätter, men även dessa pensionärer var miljonärer på papperet. Alltså hur ska du ha det "Tanten" vill du bo kvar i din hyresrätt och få bostadsbirag, får du allt se till att sälja din sommarstuga. Du är ju rik för tusan!

Ja, så föddes Iskall hämnd i mina tankar. Och precis som namnet berättar innehåller den riktigt skön hämnd? En och annan politiker ska väl ha på tafsen i bokens värld, tycker jag. Vad tycker du?

Är du sugen på pocketböckerna Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn eller självbiografin Älskling, vi blir inte med barn, besök din näthandlare. Pocket från 39:-

Adlibris
Bokus
Bokia.se
CDON
Kulturbutiken

P.s SKRIV PÅ FÖR Elisabeth Hermon. länken ligger på höger sida.D.s