Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 22 april 2010

Viveca Lärn gjorde mig jätteledsen idag och sedan spädde Christina Jutterström på det hela.


Tro inte att jag är arg eller besviken på Viveca, jag träffade henne senast på Gumperts 200 års jubileum på Akademibokhandeln i Femman i Göteborg och hon är supergullig och rolig.

På bilden från vänster: Johan Theorin, (jättegullig) Leif Mannerström ( superkock) Viveca Lärn (rolig och empatisk) och så tittar jag ut mellan Gunilla i ljuslila klänning ( personal och jättetrevlig) och Lillemor i vit haklapp och svart klänning( hon äger göteborgsk humor).   

Men det som Viveca och även Christina Jutterström, som var med i P4 Extra idag och alla andra som har "skaffat" barn sällan eller aldrig tänker på, innan de talar om att livets mening är "barn" är att vi är hundratusentals som aldrig fick barn och inte heller adopterade av olika skäl.

Alla som har barn tycker, och konstigt vore annat, att barnen ger deras liv en mening, men vi som inte lyckades få barn, av olika skäl, har också ett liv. Tro´t eller ej! För att ha lite galghumor så känns det alltför ofta att vi som inte fick barn, vi kan lika gärna ta repet för våra liv har ingen mening!

Vad kanske ingen tänker på är att alla vi hundratusentals, som inte lyckades att skaffa barn och fick en mening med livet, har i hela vårt liv betalat för att alla barn ska få det så bra som möjligt, utan att klaga eller ens synas.

Självklart älskar jag barn, ( inte alla dock, :))) och trots bristen att inte kunna få barn har jag alltid fascinerats och förundrats över livets begynnelse. Men det vore trevligt att någon gång få berätta i till exempel Karlavagnen att vi som inga barn har, är trots detta vid liv och har dessutom ett liv som vi lärt oss att älska.

Det var bara en gång som jag blev skitförbannad och det var när David Lagercrantz, författare, i radio sa att han kunde inte tänka sig att en författare utan barn kunde bli en riktigt bra författare. Men så kom jag att tänka på Selma Lagerlöf som fick Nobelpriset i Litteratur och hon hade inga barn. Det dämpade ilskan.

Vi är många som har lidit i många år och många som lider just i detta nu för att vi inte kan producera meningen med livet och det vore nice om någon vid ett enda tillfälle kunde påminna sig om att det inte bara är att "skaffa" barn, utan vissa av oss förblir utan "livets mening" och lever ändå...

P.s Det var därför jag skrev Älskling, vi blir inte med barn, som blev min terapi för att komma ur tragedin och det lyckades.D.s

Ramona

Här kan du köpa Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann. Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på

Hur tänkte jag egentligen när anomaR förlag kom till? Tänkte jag överhuvudtaget?


Året var 2006, min första bok hade blivit utgiven 2005 av ett litet förlag (tryckeri) och jag var störtbesviken. ( Den boken kostade drygt 30 000 kronor att trycka upp) Därför kallar jag det tryckeri, inte förlag!

Min man Thommy, f.d bowlare (näst bäst i Sverige) och f.d bowlinghallsägare till Backa Bowling, tyckte att: Men varför startar du inte ett eget förlag?

Jag! Visserligen hade jag drivit en tobaksaffär, Änggårdens Tobak 1981-83 och varit delägare i restaurang Tre Hjärtan i Halmstad, men annars har jag bara varit anställd och arbetat med allt från att vara översättare av engelska videofilmer till svenska, sjukvårdsbiträde, hotellreceptionist och marknadsansvarig för hobbyprodukter. Men bokförlag????

Thommy tyckte att jag skulle våga ta steget och eftersom han är duktig på siffror (alltid högst betyg i matte) skulle han bistå med det jag upplever som dötrist, matte!

Vi kunde absolut inte ett smack om bokbranschen. Jag har köpt och läst böcker i hela mitt liv och tänkte att det kan väl inte vara så märkvärdigt!

Och som vi har garvat åt vår novisa inställning!

De som startat förlag de senaste tio åren har, som jag vet, alla antingen haft lång erfarenhet av förlag-och bokbranschen eller varit journalister.

Så kommer vi, två glada amatörer, (idioter), och sätter igång ett förlag... ja, vi har varit med om tre bokmässor och i september är det dags för den fjärde.

Jag tror att det var på det andra året som vi upptäckte branschtidningen Svensk Bokhandel och framförallt dess betydelse. Varje nummer läser vi från pärm till pärm. I det senaste numret lärde vi oss återigen något nytt! Det anordnas något som heter "Förläggardagen" i Göteborg av Bokhandlareföreningen.

Hoppsan, sa jag när jag läste om den dagen. Vad är detta för något? Det hade vi ingen aaaaning om... Så nu har vi startat förfrågningar om just Förläggaredagen.

Alla som drömmer om att bli författare har en idé eller redan ett manus. Då skickar man iväg ett "synopsis" vilket är en kortfattad berättelse om vad manuset handlar om. Förr i tiden ville inte de stora förlagen att man skickade sitt manus till mer än ett av de stora i taget, numera är det vanligt att man skickar till mängder med förlag och hoppas på det bästa.

De flesta förlag får dagligen förfrågningar, så också vi, men de flesta synopsis hamnar i "skicka tillbaka med tack". Varför är det så?
Det gäller att hitta en storsäljare! Som till exempel Camilla Läckberg, eller Johan Theorin som är ute med sin senaste Blodläge. Som alltid handlar allt om pengar och kontakter. Alla de stora förlagen, som är fem stycken, som jag ser det, har kontakterna i media och pengarna för att göra reklam. De har också funnits sedan slutet av 1800 talet eller början av 1900 talet.

Vi andra små förlag och mikroförlag, som jag anser att vi tillhör, kämpar som besatta att få utrymme i media.

Det kostar att anlita design för omslaget, som är viktigt. Korrekturläsning, som är superviktigt. Där har jag haft tur, genom att jag fått hjälpen via vänner. Men även om man har en korrekturläsare eller flera på en och samma bok är det ingen garanti för att boken blir felfri.

Så vad händer när man tryckt upp en bok? Ja, den ska ju säljas på ett eller annat sätt. Men hur ska köparen få reda på att det finns en ny bok att köpa? Media!

Eller som när du kommer in i en bokhandel. Vad står vid entrén? Det är böckerna som köpts in centralt av de stora, som Bokia, Ugglan, JB-gruppen och Akademibokhandeln. Alla andra små förlagstitlar står i hyllorna och där finns det kanske ett exemplar av en ny bok. Så allt hänger på hur initiativrik du är som köpare, går du och letar eller följer du med strömmen?

Vi finns på Tjörn och här finns inga bokhandlare, närmaste är Stenungsunds Bokia Ruckmans. Men vi har ICA. Fyra stycken, men vi har inte kontaktat mer än tre och en av dem är Bojens Livs som ligger på Klädesholmen, en fantastisk ö på ön.

Där fanns en ganska trött innehavare ( ny ägare numera) och vi kom med Iskall hämnd som utspelar sig på Klädesholmen. -Nä, jag säljer inte inbundna böcker, sa innehavaren! Bara pocket!
-Men om du inte säljer dom här tio böckerna hämtar vi tillbaka dom! Du riskerar inget!
-Ja, okej då, men jag tror inte på det, sa innehavaren.

Dagen efter att vi lämnat böckerna ringer en av tjejerna från Bojens och säger: Alla är slutsålda! Kan vi få fler?

Javisst, det är precis dom orden man vill höra om man är förläggare!

Varje dag lär vi oss något nytt, vilket är skitkul, och samtidigt tror alla, som ser att det kommit ut en ny författare, att man blir miljonär bara för att en handfull av alla tusentals författare i Sverige har haft turen att bli just miljonärer på sitt skrivande, men inget kunde vara mer fel. Alla böcker som köps in centralt, alltså de som ligger i entrén när du kommer in i bokhandeln, har bokhandlarna rätt att skicka i retur till förlaget om de inte blir sålda. Och hur skulle annars bokhandlarna klara av alla nya titlar som spottas ut på marknaden? Ingen, även de som arbetat i förlagsbranschen i hela sina liv vet vad som gör en bok till en storsäljare.

Tänk på fågelboken, den som inte bara har bilder på fåglar utan till varje fågel får du ett läte också. Mycket dyr bok att trycka upp och dyr till kunden. Men detta är en storsäljare! Alla vill ha den!

Skulle jag ha startat ett förlag om jag vetat det jag vet idag? Aldrig i livet! Men vi tycker att vi nått långt och också lyckats med att ge ut ett manus som inte var mitt eget. Vi fortsätter för det går bättre och bättre. Och jag kan säga att vi har sällan haft så många roliga stunder som under dessa år. Framförallt på alla missar vi har gjort. De har varit hysteriskt dumma och jag är säker på att de etablerade förlagen nog undrar vad vi är för nåra tomtenissar!

Litegrann som tomtens verkstad på julafton, faktiskt!

P.s Det kommer mera av våra tavlor vid annat tillfälle. D.s

Ramona

Här kan du köpa Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann. Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på

Fega undanflykter och lögner är modellen.

Moderaterna är i blåsväder, igen... De har bluffat om medlemsregistret. Det är inte det enda de ljuger om.
Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern kastar ut 25 miljoner kronor genom fönstret för att de inte vågar ta beslut. Vi låter stockholmarna välja i stället, säger de med en mun. Och för säkerhetsskull tillägger de att detta med en bindande omröstning är minsann demokratiskt! Kommer bara de som har bil att få lov att rösta om de vill ha en omfart in till Stockholm?

Ja, så tillbaka till moderaterna som jag själv en gång var medlem i. Detta var när Fredrik Reinfeldt skulle hålla hov i Örebro 2006. Jag hade berättat att det fanns en stor chans att jag skulle åka dit, bara för att lyssna. Till saken hör också att jag var ett av namnen med tänkbar chans att bli vald till listan inför valet.

Men jag ångrade mig. Min man och jag åkte istället till en golfbana och tävlade i vad som kallas äktenskapsmatch. Det är bara par som tävlar. ( man behöver naturligtvis inte vara gift) Några dagar senare efter att jag kommit hem fick jag samtal av en väninna, också moderat. Hon frågade hur jag hade haft det i Örebro. -Vi åkte aldrig dit, sa jag. Jaså, sa hon och berättade en helt vansinnig historia som spreds om mig.

En av de som arbetade på kansliet i Göteborg, som låtsats vara min vän, påstod till Tjörnmoderaterna att jag varit i Örebro och trängt mig fram till Fredrik Reinfeldt för att överräcka en bok, min senaste deckare Iskall hämnd. Jag hade blivit mer eller mindre utlyft av vakterna kring Reinfeldt.
När jag hörde detta av min väninna, undrade jag från vem hon hade hört den här vilda storyn. Till slut hittade jag källan. Jag berättade för källan att det var en lögn och att jag bevisligen varit på annan plats.

Så småningom fick jag reda på anledningen. Den så kallade "väninnan" på kansliet i Göteborg kandiderade till samma lista som jag och var rädd att jag skulle vara en konkurrent. Men jag hade redan lämnat partiet långt innan jag fick reda på sanningen. Efter detta bestämde jag mig för att skita i politiken och bara koncentrera mig på mitt skrivande.

Jag skrev också brev till Reinfeldt om den här händelsen. Men där fanns inget att hämta! Anledningen var att jag var dödsförbannad över att någon kunde ljuga ihop en så vansinnig historia enbart för egen vinnings skull. Nu vet jag bättre!

Som sagt för att bli en bra politiker gäller det att ljuga så att andra tror på vad du säger. Där har moderaterna i Göteborg i alla fall en mycket bra kandidat!


 
Ramona

   

Här kan du köpa Glenn Forrestgates bok När mardrömmen blev sann. Eller också gå in på bokhandel nära dig. Här kan du köpa/låna boken som e-bok.
Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Vill du lägga in en bevakning på min senaste deckare Mord under Tjörn Runt kan du göra det på