Senaste teve-intervjun 2015

söndag 1 juli 2012

Ölburk i handen, på gatan och i gräset! Sluskigt!

I går var Thommy, Mia, Lina och jag på Villa Belparcsom ligger i Slottsskogen i Göteborg.

Det är en jättemysig och vacker bar/restaurang och ett fika ställe belägen vid en konstgjord sjö, fylld med karpar och änder.

Vi hade många trevliga timmar. Under tiden vi sitter där märker vi att Belparc förvandlas. Det ska bli nattklubb med dans, och dunka dunka...

Så från att ha fått vin och öl serverat i ett glas till en kostnad av 42:-, ändrades priset. Det gick upp med 20:- kronor per glas, och förresten nu var det inte längre glas, utan plastmuggar, som säger en del om vad för slags gäster som väntades. De kan inte eller kommer inom ett par timmar inte att kunna hantera ett glas, av annan modell än plast. Toppen!

När vi promenerar hem möter vi olika grupperingar av ungdomar, som klivit av spårvagnen på hållplatsen, Botaniska Trädgården, och därifrån är det en kort promenad till Villa Belparc. De är inte på något sätt otrevliga eller högljudda. Inte alls. Men vad som däremot förvånar mig är att så gott som allihop har en ölburk eller flaska i handen.

När gjorde denna sluskkultur entré i Sverige? Förra året såg jag det också en gång, efter att vi varit och tittat på Lotta på Liseberg, och var på väg hem. Den gången trodde jag att det var en tillfällighet, men nu, efter gårdagen, förstår jag att det blivit kutym att klä upp sig, sminka sig, ( såväl kille som tjej) och greppa tag i en burk/flaska och se ut som en slusk.

På min tid när jag var ung, skulle ut och festa, satt vi antingen hemma hos någon och drack ur glas eller så gick vi på ett ställe i närheten av dansrestaurangen, beställde in och fick glas att dricka ur. Aldrig att vi ens skulle komma på tanken att dra runt på stan, uppklädda till tänderna och sluska runt med en burk öl i näven. Sådant gjorde bara a-lagarna, som satt på parkbänkarna.

Men så tänker jag så här: Vi bor i ett land där domstolen slagit fast att det är helt okej att spotta poliser i ansiktet, kalla dem okvädingsord och att behandla lärare likadant. Enligt domstolen och Sveriges Rikes lag är det förenligt med deras yrken att tåla sådant.

Det verkar ju vara jätteroliga yrken! Kommer säkert att bli enorma mängder av sökande till de utbildningarna!

Vet du vad? Jag är glad att jag inte är tjugo år idag, att jag är på andra sidan 50-års strecket, att jag i min uppfostran fått med mig, som det arbetarbarn jag är, att man ska visa respekt för polisen, för äldre människor, att man ska visa ödmjukhet och vara hjälpsam mot sina medmänniskor.

Vad dagens ungdomar får för uppfostran har jag ingen aning om, eftersom jag är ofrivilligt barnlös, men nåt fel är det, eftersom samhället ser ut som det gör.

Bilden är inte tagen i Sverige, men det ser likadant ut här efter festivaler och andra evenemang. Nu förstår jag varför!

Sköna söndag välkommen!

Ramona