Senaste teve-intervjun 2015

onsdag 16 oktober 2013

Vad gör oss lyckliga? Får oss att må bra? Känna oss trygga?

Här i Rio de Janeiro kommer det att bli många storslagna fester inom några år, förutom den årliga karnevalen. Det kommer ett fotbolls VM 2014 och ett OS 2016.

Men vad många inte vet är att Rio de Janeiro är omringat av favelor. Och vad är en favela? Jo, ett område med enorm fattigdom, enormt hög brottslighet och de styrs ofta av unga killar i gäng, som sällan eller aldrig når upp till pensionsåldern.

Varje år mördas cirka 7 000 personer i Rio de Janeiro och så kan det ju naturligtvis inte se ut när det ska komma turister från hela världen för att njuta av god mat, bra fotboll och olympiska spel. Så vad gör då regeringen? Satsar på att bygga skolor, samhällsvård, sjukhus, att ge fattiga och outbildade människor, som är fast i knarkträsket, en bättre framtid? Glöm det! De satsar på en polisstyrka BOPE , som är den mest välutbildade och välutrustade i världen. En så kallad mördarmaskin...

Bilden till vänster är en favela, Den här heter Rocinha och ligger strax utanför Rio de Janeiro. Om den här favelan gjorde jag en del research då den är med i min senaste deckare: Mord på Stenungsbaden Yacht Club.

En enkel beskrivning av en favela är att den är ett getto i ett land där naturtillgångarna är rikliga och borde räcka till att ge de flesta människor ett drägligt liv.
Här är en lista från Wikipedia vad som finns i Brasilien:

Naturtillgångar[redigera | redigera wikitext]

 • Guld
 • Bauxit (Aluminium)
 • Mangan
 • Nickel
 • Fosfat
 • Platina
 • Tenn
 • Uran
 • Vattenkraft
 • Timmer
 • Kaffe
 • Socker
 • Petroleum (Brasilien har hittat enorma oljetillgångar på 6000 meters djup i havet och kommer att gå från att vara ett oljeimporterande land till ett oljeexporterande)
Istället har en liten klick människor, av de cirka 200 miljoner som bor där, roffat åt sig både makt och pengar. Känns det igen? Det går ett program på Kanal 9 som heter Farozonen, och programledare är den danska rapparen Jesper "Jokeren" Dahl, se det! Nästa avsnitt kommer tisdagen den 22 oktober.

I favela Rocinha regerar Comando Vermelho och de flesta unga män som ger sig in i knarkbranschen, vilket är mycket pengar för någon som inte har vare sig utbildning, bostad eller ens föräldrar, för de är antingen mördade eller sitter i fängelse, för dem slutar livet så här!

BOPE försöker nu rensa upp i favelorna och har så
gjort de senaste tre åren. Favelorna är 1 450 stycken till antalet. BOPE påstår att de har kontroll över cirka 250. När Jesper " Jokeren" Dahl pratade med en av gängledarna, hade han en helt annan syn på saken. Visst, som han sa: De tunga vapnen har vi grävt ner för ögonblicket, men så fort att VM och OS är över, återgår allt till det normala igen. Det vill säga, man mutar polis för att få ha sina affärer ifred.

Kanske nåt att tänka på om du löst biljett till något av evenemangen!Så hur har vi det i landet i väster då? USA? Det är nog värre än vad de flesta av oss känner till. Förutom alla illegala invandrare ( I Sverige kallas de papperslösa) finns det cirka 48, 5 miljoner människor som lever i fattigdom, ungefär 46 % av befolkningen varav 16, 1 miljoner är barn. Så hur går det för "Landet där alla kan förverkliga sina drömmar? The American dream" Tja, för den delen av befolkningen som har haft arbete och nu står utanför, är det en mardröm... Återigen ett fantastiskt gripande reportage av Dox på SVT1.  American Winter  som är en dokumentärfilm, kan också ses i SVT Play gratis.

Bilden på köande människor till välgörenhetsorganisationer kan nu ses i så gott som alla delstaters städer. Även de med college utbildning står i köer för att få blöjor till sina barn och mat. Se filmen och inse att världens rikaste människor har inte alls förbättrat något. De har gjort sig själva ännu rikare genom att pressa ner minimilönerna till ynka 8,75 $ i timman. Har de inte lyckats få folk att slava för dessa struntsummor i USA har de raskt flyttat ut verksamheter till länder där folk slavar för än mindre pengar.

Tea-partyrörelsen i USA är ett gäng dårar och empatilösa extremhögerinriktade individer som tycker att alla ska klara sina liv utan inblandning av staten. Lätt för dem att säga med fler pengar än de kan göra av med under en  livstid. Vad jag skulle vilja göra är att strippa dem på alla pengar, ge dem ett tält, en ask tändstickor, en handfull träbitar, en kastrull och kasta ut dem i ödemarken. Så därja, nu ska vi se hur bra det går!

Världens ekonomi är i kraftig gungning, kanske större gungning än vad vi sett tidigare, om vi inte är födda i början av 1900-talet, då den 24 oktober, kallad den svarta torsdagen, 1929 skakade om marknaden. Men risken finns att den torsdagen än en gång kommer och då kanske det blir som en gigantisk tsunami av sällan skådat mått!

Så vad behöver människor för att bli lyckliga, må bra och och känna trygghet?, Jo, pengar, utbildning, bostad och sist men inte minst arbete med en lön man kan leva av. Och de som inte har ett arbete måste också kunna leva, under tiden de söker ett. Eller om de är sjuka och inte kan arbeta, ( kan hända vem som helst) ska de också kunna leva utan att känna skuld! Därför måste ALLA som arbetar betala skatt, och de som tjänar mest, ska inte betala mindre, inte heller över 50 % men skatt måste alla betala om vi ska ha ett samhälle som är till för alla!

Ramona