Senaste teve-intervjun 2015

lördag 7 juli 2012

Om jag skulle emigrera, verkar Australien ett intressant land.

Det är inte aktuellt att emigrera, men det är alltid intressant att se hur andra länder fungerar och ser ut.

Hur befolkningen har det. Hur myndigheter agerar osv...

Under en längre tid har jag tittat på en dokumentärserie som heter: Gränsbevakarna Australien, som handlar om hur folk arbetar med att skydda landets kustremsor och flygplatser från knarksmuggling, smuggling av utrotningshotade djur, piratkopiering av allt från plånböcker till golfklubbor, illegal invandring och insmuggling av olaglig mat bara för att nämna några av uppgifterna.

Australien är till ytan världens sjätte största land.  De har monarki, vilket jag tycker bäst om. Men de har kolossalt ont om vatten. Bara en ynka procent av en yta på 7 692 024  km²  består av vatten. Medan Sverige på en yta av 528 447 km² har 8,67 %  vatten och då är det ändå problem här när det råkar bli en torr sommar. 


Så frågan är om det kanske blir "vatten" som kommer bli en stor exportprodukt för Sverige.

Australien har ett BNP på 
799 miljarder USD
Sverige har ett BNP på 346 miljarder USD

Australien har per capita  37 478 USD
Sverige har per capita      37 526 USD


Och ser man på snittinkomsten per invånare är det ju inte många ören som skiljer mellan en svensk och en australiensare, vilket är intressant med tanke på BNP:et är mer än dubbelt så högt i Australien.


Så hur ser välfärdssystemet ut i Australien? Faktiskt ganska likt vårt. Här är ett urklipp från Flashback Ursprungligen postat av Simora
Australiens välfärdssystem bygger inte på socialförsäkringar finansierade med egenavgifter och inkomstbortfallsprincipen utan på grundtrygghet, d.v.s. alla får en viss grundersättning vid sjukdom eller arbetslöshet oavsett vilken lön de har. Systemet ger med andra ord väldigt lite till de med högre inkomster men ganska mycket till de med låga. "Robin Hood-effekten" (ta från de rika, ge till de fattiga) är därmed starkare i Australien än i t.ex. Sverige, som har ett system som fungerar mer som en "spargris", d.v.s. att man ska få tillbaks i proportion till vad man betalar in. Totalt sett betyder detta lägre välfärdsutgifter och lägre skatter, men att de fattiga får en mycket större del av utgifterna och därmed hamnar på ungefär samma nivå som i Sverige eller Danmark.


Australien har ingen statsreligion och av 21,6 miljoner invånare ansåg sig 64 % vara kristna, 26 %  katoliker och 19 % anglikaner. 

Om en person/ familj får asyl i Australien gäller följande: 
  • To get a permanent residence as a refugee, the person has to prove they are a genuine refugee fleeing persecution, go through character, security and medical tests, and sign an Australian Values Statement.Jag har aldrig varit i Australien, bara sett serien Törnfåglarna och nu dokumentären Gränsbevakarna Australien. Men av det jag sett på TV verkar det vara ett intressant land att besöka. Det som avhållit mig har varit snacket om alla livsfarliga djur, insekter och liknande, och jag menar dödliga om du blir biten.


Men det kanske är en överdrift. Och vem vet, gillar man landet kanske man flyttar dit, för där verkar de har mycket bättre koll på det mesta mot hur det ser ut i Sverige. Nu har ju inte vi några barn, utan är i övre medelåldern. Så vi har naturligtvis inte tänkt att arbeta där, vi har bara tänkt oss att leva tryggt ( där finns gott om poliser och där spottar man inte på poliserna, då åker man i finkan direkt) , besöka intressanta platser, bada, ha kul och betala för oss. Nothing else! Hm... ska nog söka visum...


Ha en skön lördag!


Ramona