Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 13 september 2012

Minns ni filmen "Life of Brian"? Monty Python gänget?


Det är 27 år sedan hade filmen "Life of Brian" premiär och den drev hejdlöst med kristendomen. I Norge förbjöds den och inte förrän 1980 släpptes den fri. Än idag skulle SVT eller TV4 inte våga visa den under påskhelgen.

Det skrevs om det här i Svd, och att i New York ville man att skaparna av filmen skulle dömas för hädelse 1979, vid premiären.

När den visades blev hundratusentals kristna kränkta, men de mordhotade inte eller bombade de engelska ambassaderna runt om i världen, mig veterligen.

Monty Python har alltid haft som motto att man ska kunna skoja om allt, men inte alltid Och då minns jag vad Fritiof Nilsson Piraten sa i sina intervjuer: ”Man kan inte tala om en stoppnål utan att någon enögd djävul känner sig träffad ...

För mig finns det ingen gud som är värd att dö för och inte heller värd att döda för.

Jag kan inte och kommer aldrig begripa varför människor vill dyrka någon som påstår sig ha en slags direktkontakt med en osynlig gud. Personligen tror jag att de som mördade USA:s ambassadör och ytterligare tre amerikanare på grund av en påstådd kränkande film om islams profet, inte har sett ens en minut av filmen. De har helt enkelt på grund av sin okunskap blivit uppviglade av en ledare, som gillar att döda och ha makt.

I Mellanöstern, bortsett från Israel som är en demokrati och där barn i skolan blir utbildade i mer än Torarullarna, får barn i Mellanöstern lära sig att hata det västerländska i allmänhet och det judiska folket i synnerhet. Det skapar en grogrund för vansinnesdåd. Självklart finns det välutbildade terrorister och massmördare, som Breivik i Norge eller de som flög planen i USA, men hela hat kompotten bygger på okunskap om hur resten av världen ser ut. I de muslimska länderna har de noll koll på det positiva i att ha yttrandefrihet och demokrati. De har sedan barnsben blivit hjärntvättade att se detta som en styggelse och helt emot Koranen budskap.

En affärsinnehavare i den indiska staden Ahmedabad har hamnat i blåsväder sedan han döpt sin nyöppnade klädaffär till – Hitler och ovanför namnskylten satte han en svastika. När detta uppdagades blev han förvånad och påstod att han inte hade en aning om vad namnet och svastikan stod för. Mannen kan ha talat sanning och då är det oerhört tragiskt att utbildningsnivån i Indien ligger under gatunivå, eller så ljög han och det är lika katastrofalt. Men återigen, inte kom det en hop judar och brände ner hans affär eller mordhotade indiska ambassader.

Att uppföra sig civiliserat kommer med att man är välutbildad och inte bara har koll på hur grannens gård ser ut, utan också världens gårdar runt omkring. Det är något som saknas i de diktatoriskt styrda länderna i Mellanöstern. Där har huvuduppgiften varit att kvinnor låses fast i köksutrymmena och männen, pojkarna, studerar Koranen dygnet runt. Efter det som döptes till den arabiska våren, så verkar det trots allt fortsätta med staplar av problematik och våld. Dels för att shia- och sunni muslimer har svårt att föra gemensamma civiliserade samtal, det gäller troligen inte alla, men de i maktställning tycks inte hysa annat än hat för varandras inställningar till islam. Just nu pågår en stormning av jemiter i Jemen mot den amerikanska ambassaden, på grund av en film som de antagligen inte sett en filmruta av.

Ytterligare en person är mordhotad av islamister, Tom Holland författare och professor i historia. 
Så vad har han då gjort för att "kränka" religionen islam? Jo en film om islam.

När ska islamister begripa att om man har en världsreligion och vill bosätta sig i sekulariserade samhällen, måste man tåla att religionen blir granskad och ifrågasatt. Eftersom i sekulariserade samhällen har man inte EN ENDA religion som den sanna tron, utan en mängd olika och människor tror på olika gudar och heliga skrifter.

Yttrandefriheten och de demokratiska värderingarna är pelarna för att människor ska trivas och må bra i ett samhälle. Tas detta bort kommer hatet forsa fram som ett Niagara fall och ta med sig pelarna med stormfart!


Ramona