Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 12 november 2009

Augustpriset är det finaste litteraturpris i Sverige. Säger vem?Frågan är vem som gynnas av detta litteraturpris? Och hur går det till? Vad kostar det? Och är det de bästa böckerna som vinner?

Det är svenska förläggareföreningen som instiftade priset 1989 och då först enbart för bästa bok inom skönlitteratur.

Tre år senare 1992 tillkom barn-och ungdomskategorin och fackböcker. Men mer eller mindre är det priset i skönlitteratur som får mest utrymme i media.

Vilka sitter i styrelsen för förläggareföreningen? Bland annat Dan Israel från Leopard förlag, Jesper Monthàn Bonnier förlagen, Eva Swartz Natur & Kultur, Ann-Marie Skarp Piratförlaget + några fler.

Samtliga ledamöter är från större förlag. Små göra sig icke besvär! ( och då menar jag inte mitt förlag det anses inte litet utan macromini)

Nominerade för priset i år ÄR och jag kan lika gärna säga vad jag tycker och det är att Augustpriset är rena rama hyckleriet!

Du är bara avundsjuk kommer en del säkert att säga. På det påståendet kan jag svara att det var jag innan jag förstod hur det går till, men nu när jag vet är jag inte avundsjuk utan mest förvånad över hur Sveriges media, förlagsvärld och bokhandel mer och mer liknar Italiens Berlusconi och att ingen reagerar. Är alla lika insyltade i varandras bagerier?

Att anmäla en titel kostar förlaget 700:-. Av varje titel ska förlaget skicka fem exemplar. Om förlaget har en titel som blir nominerad ska förlaget själv bekosta biljetten till middagen på Berwaldshallen, resa och hotell i Stockholm för författaren. DYRT!
Av de sex nominerade böckerna i kategorin skönlitteratur är tre Bonniers och tre Norstedts.
Och dessa två förlag brukar för de mesta vinna varannan gång som för syns skull!

I kategrin facklitteratur är det aningen mer blandat men även här har Bonniers två av sex. I barn- och ungdomskategorin har Bonniers en av sex och Norstedts två (Raben & Sjögren tillhör Norstedts).

Totalt har det skickats in 354 böcker á 700:- = 247 800

Då har jag inte räknat in de 560 bidrag som skickats in av ungdomar eftersom jag inte vet om de betalar något för att skicka in en bok. Det står inte något om detta på hemsidan. Om inte annat så tjänar Svenska förläggareföreningens samarbetspartner Posten några kronor.
Hur kommer det sig att av närmare 800 förlag i Sverige finns det bara ett fåtal förlag vars böcker anses vara värda ett pris?

I vilket fall som helst är det prisutdelning den 23 november och där finns all riksmedia som naturligtvis skriver och berättar om vinnarna i radio och tv.

Detta pris gynnar naturligtvis de största förlagen som i sin tur kan kränga ännu fler böcker ut till bokhandlarna som vackert får stapla böckerna i hundratal på bästa säljyta och du som kund kommer precis som jag själv gjorde en gång, ledas som i koppel till hyllorna och ställa dig i kön till kassan.

Prisad vare GUD här kommer skatteåterbäringen!
(Kanske de stora förlagen tänker, hahahaha!)

Tjongalong!

Ramona


Dyrbar kärlek, Iskall hämnd, Mord i Skärhamn, Lyckohjulet, Älskling, vi blir inte med barn låna som e-böcker, pocket eller inbunden på Sveriges samtliga bibliotek och naturligtvis även att köpa hos en bokhandlare nära dig. Läs mer om böckerna här!