Senaste teve-intervjun 2015

torsdag 23 april 2009

Arbetslös? Sök jobb som överförmyndare i Vetlanda

Igår hade Uppdrag granskning ett mycket intressant reportage som handlade om en ung flicka som förlorade sin pappa i Estoniakatastrofen. I samband med pappans dödsfall, och eftersom mamman och pappan var skilda, gick försäkringspengarna till flickan och det utsågs en överförmyndare.


På flickan 18 års dag fanns det 0.77 öre på kontot! På detta konto borde det ha funnits minst en halv miljon kronor.


Nu kommer det lustiga i det tragiska, kommunfullmäktige i Vetlanda, ( är kommun namnet bekant?), är de som utser överförmyndare och enligt lag behöver du inte kunna något alls? Du kan i princip komma direkt från gatan och bli överförmyndare. Lönen? Inte pjåkig alls, även om det är olika från kommun till kommun, men i Vetlanda ligger den mellan 25 000-30 000 i månaden.


Vad är då överförmyndarens uppgift? Jo, det är att ta tillvara omyndiga personers pengar. Varje år ska det lämnas en redovisning om och vart pengar har försvunnit. Redovisningen ska skickas till Länsstyrelsen, som också gör stickprov varje år.


När Uppdrag granskning tar kontakt med kvinnan Anna, som varit flickans överförmyndare, och frågade henne vart pengarna tagit vägen, hade hon ingen aaaaniiiing! Dessutom påstod Anna att det inte varit mer än c:a 120 000 kronor, enligt de papper hon hade i sin akt.


Ja, de grävande journalisterna gav sig ut med spaden och kom fram till att pappan som förolyckades på Östersjön hade en försäkring på c:a 900 000 kronor och en på c:a 500 000. I samband med pappans död, kom det ett papper från Paraguay, ett dokument som påstod att pappan gift sig två månader innan sin död och nu krävde hustrun pengar. Hon fick de 900 000 kronorna. Huruvida äktenskapsdokumentet var äkta eller ett av alla de så kallade Nigeria breven, förtäljer inte historien.


Nå, nu går vi tillbaka till de 500 000 kronor som flickan skulle ha haft på sin arton års dag, vart tog de vägen?


Jo, det visade sig att överförmyndaren, trots att det inte är tillåtet, givit mamman pengarna. Hur tjusigt är det av en mamma? Stjäla sin dotters pengar!


Men till syvendes och sist vad är det för idioter som utses till överförmyndare av kommunpolitikerna? Har de inga krav? Fattar de inte hur ofattbart viktigt det är att människor som inte kan ta hand om sina pengar själva, eller barn som ärver föräldrar, måste ha andra, av myndigheten utsedda personer som tar ansvar?


Istället för att med kunnigt folk kanske fått ut 800 000 kronor vid sin arton årsdag, tvingas nu flickan istället att kriga mot alla de dumma igentäppta kommunpolitikerna och en komplett helidiot till överförmyndare för att få tillbaka åtminstone 500 000, som hon så väl hade behövt idag.


Därför käre läsare, sök jobbet som överförmyndare i Vetlanda kommun, eller någon av alla de andra kommunerna som undersöktes av Länsstyrelsen och också visade upp samma katastrofala resultat. Du behöver knappt kunna läsa!


Listan över samtliga hjärnbefriade kommuner finns på Uppdrag gransknings hemsida.


Lycka till!
Mina böcker finns numera i pocket förutom den senaste Lyckohjulet som är inbunden. Nyfiken? Kolla hos din näthandlare:

När solen stiger upp börjar en ny dag, förhoppningsvis bättre än dagen du lämnar...